Kupa 101: Roger Federer Miami Açık'ta Şampiyon!

37 yaşındaki tenis efsanesi Roger Federer, Pazar günü 28. Masters 1000 şampiyonluğunu Miami'de 33 yaşındaki John Isner karşısında 6-1,6-4'lük skorla kazandı. Federer'in 50. Masters finaline çıktığı bu final, turnuvanın 35 yıllık tarihindeki en yaşlı erkekler finali oldu. Bu şampiyonlukla Federer 4. kez Miami'de kazanmış oldu.

Maçın ilk servisi John Isner'daydı ve Federer daha ilk oyunda baskı kurup servis kırdı. Ilk oyunlarda bazen oyuncular ritm bulmakta zorlanabiliyorlar. O yüzden servis kırdıktan sonra oyuncunun kendi servisine tutunabilmesi çok önemli. Roger Federer oldukça yüksek bir servis performansıyla oynadığı maçta servislerinde çok sıkı durdu . Öyle ki ilk servislerinden puan çıkarma oranı %100, 2.servislerinden puan çıkarma oranı %80 idi. Roger Federer ne zaman serviste çok iyi bir ritm yakalasa ve sağlam dursa onu yenmek dünyanın en zor işlerinden biri haline dönüşüyor. Çünkü inanılmaz bir vuruş çeşitliliği ve oyun zekası var. Topun nereye gideceğini önceden sezebiliyor, servisleri iyi okuyor. Fileye yaklaştığında muhakkak puan alarak dönüyor ve inanılmaz açılardan çok zor topları büyük bir estetikle rakip alana gönderebiliyor. Federer'in bu maçta return oranı da Isner'e göre oldukça yüksekti. Rakibin ilk servisinden returnle aldığı puan %41 iken, bu oran John Isner'da  %0 'dı! İlk set 6-1'lük skorla tam da Fedex lakabına uygun olarak 24 dakikada bitti. Bu arada John Isner'in turdaki en iyi servis atan oyunculardan biri olduğunu söylemem gerekir. Aslında Isner 2.08'lik boyuna ve 108 kg.'luk dev cüssesine oranla yine de hantal ve ağır bir oyuncu değil. Kesinlikle ayakları iyi çalışan, oyununu geliştiren ve büyük servisten daha fazlasını barındıran bir oyuncu bence.

İkinci set daha dengede gidiyor ve her iki oyuncu da kendi servislerini alarak ilerliyorlardı ta ki  durum 3-4 ve servis John Isner'a geçene kadar. John Isner ayağından bir sakatlık molası aldı ve masaj yapıldı, takımına doğru bakıyordu ve 'hareket edemiyorum'  dedi. Zar zor hareket ederken servisine tutunmayı başardı durum 4-4 oldu, tekrar doktor geldi, ağrı kesici verildi, ancak halinden durumun kötü olduğu belliydi. Bu noktadan sonra da zannediyorum maçı yarıda kesmek istemedi. Federer zaten çok formdaydı. Maç ve şampiyonluk 6-1,6-4'lük skorla geldi. 

Bir oyuncunun maç içinde sakatlanması en zor anlardan biri, hele ki bu bir final maçı ise. Sadece sakatlanan oyuncu için değil ama rakibi açısından da duygusal idaresi zor olabilecek bir durum. Umuyorum Isner'in sakatlığı çok ciddi değildir ve sezonun geri kalanını etkilemez. 



Kupa seremonisi konuşmaları benim çok sevdiğim anlardan biri: John Isner kendi takımına teşekkür etti ve özellikle koçu David Macpherson'a döndü ve ' Sen göz ardı edilen çok önemli bir koçsun ve yaptığın herşey için çok teşekkür ederim ' dedi. Federer için: 'Roger bugün müthiştin ,aslında bütün kariyerin boyunca müthiştin. Senin turda olman bizim için büyük bir şans. Hepimiz senin oynamaya devam etmeni istiyoruz ve asla emekli olma dedi :) Sporcular arasındaki bu karşılıklı saygı ve sevgi oyunu daha çok sevdiriyor insanlara. Çünkü kortta sevgi ve saygı görmek hayatın her alanında olduğu gibi burayı da güzelleştiriyor. 

Roger Federer'i dinlemek benim için çok önemli çünkü çok başarılı sporcuların ve insanların ortak özellikleri çok fazla. Başarı, belli bir düşünce sisteminden ve alışkanlığından kaynaklanıyor. Federer, kupa konusmasında takımına ve özellikle eşine teşekkur etti. John'a geçmiş olsun dedi ve onun takımını tebrik etti. İlk olarak Miami'de 1999 yılında oynamıştım, şimdi yine buradayım ve bunun benim için anlamı çok büyük dedi. 

Bence Federer'i bu yüksek seviyede 21 sene tutan sey kesinlikle tenise duydugu sevgi ve zihnini olumlu anlamda eğitmiş olması. Çünkü tenis çok mental bir oyun, fiziksel sakatlık bile zihin-beden ilişkinizle ilgili büyük ölçülerde, oyuncuyu hem fiziksel hem zihinsel olarak yoran, adanmışlık isteyen, rekabetin çok olduğu, şartların zor olduğu ve çok bireysel/ yalnız bir spor. Bu çerçevede bunu 21 sene bu düzeyde yapabilmek gerçekten muazzam bir şey. Buna başarı demiyorum bence eksik bir ifade olur. Bu bir yaşam biçimi ve manifesto haline gelmiş ve bu anlayış Federer'in iletişim becerileriyle de kendisini gösteriyor. Federer sadece oyunuyla değil ama medyayla, seyirciyle, rakipleriyle ve organizatörlerle de çok doğru ve olumlu bir yerden iletişim kuruyor. Bunun sonucu aldığı sevgi ve saygı da oyununa ve kendisine pozitif bir katkı sağlıyor.

Yazımı bitirirken The NewYork Times'in 4 yılda bir yaptığı erkek tenisinde en iyi vuruşu yapan oyuncuların seçildiği bir anket çalışmasından bahsetmek istiyorum. 2014 yılında yapılmıştı, yenisi 2018 Kasım ayında açıklandı. Katılımcılar arasında şu anda Atp'de aktif olarak oynayan 10 oyuncunun yanısıra koçlar, tenis analistleri, eski oyuncular ve uzmanlardan oluşan 25 kişilik bir ekip daha var. Her vuruş kategorisinde ilk 5 oyuncuyu seçmeleri isteniyor. Pek çok kategori var ama ben Federer ile ilgili en önemlilerini paylaşmak istiyorum. Buna gore Roger Federer sorulan alanlarda :En iyi ilk servis, En iyi ikinci servis, En iyi tek el backhand, En iyi net oyunu, Kortta en iyi hareket eden, En iyi dokunuş yapan kategorilerinde ya ilk sırada ya da ilk 3'de yer alıyor. 

Federer, Jimmy Connors'un 109 kupalık rekorunu yakalar mı bilemem ama kendi hikayesini ve efsanesini çoktan yarattı. Bakalım toprak kortta neler olacak!



*Fotoğraf ATP TOUR Twitter sayfasından alınmıştır.


Yorumlar

Popüler Yayınlar