2020 Amerika Açık Şampiyonu: Dominic THIEM

 

Erkekler tenisinin uzun zamandır beklenen yeni Grand Slam şampiyonu geldi: 27 yaşındaki Avusturyalı Dominic Thiem!

2020 Amerika Açık’ta finalde Alex Zverev’i dört saat süren beş setlik bir karşılaşma sonrası 2-6, 4-6, 6-4, 6-3, 7-6 (8-6) ile yenen Dominic Thiem, daha önce kaybettiği üç Grand Slam finalinin ardından 1990’larda doğup Grand Slam kazanan ilk erkek tenisçi oldu.

Kazandığı bu zafer sonrasında “Bugün hayattaki en büyük hedefime, hayalime ulaştım. Bütün hayatımı bu dört Majörden birini kazanmaya adadım ve şimdi bunu başardım. Benim için çok önemli bir başarı.” diyen Thiem, dört saat süren final maçında stres ve gerginlikten dolayı ayaklarının, ellerinin ağırlaştığını, her zaman vurduğu gibi backhand vuramadığını ve maç içinde özellikle ilk iki seti kaybettikten sonra bile bir noktada rahatlayıp oyununu oynayabileceğini umduğunu söyledi.

3 Eylül 1993’de Wiener Neustadt’da tenis koçu bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Dominic, 8 yaşında babasının da koç olarak çalıştığı Günter Bresnik’in Viyana’daki akademisinde tenise başlar. 2011 yılında Kitzbuhel, Bangkok ve Viyana turnuvalarından wild card alarak profesyonel olur. 2015 yılında Atp turunda ilk kupalarını toprakta kazanır. (Gstadd, Umag ve Nice) Kariyeri adım adım ilerler: 2016’da ilk defa bir GS yarı finaline çıkar, 2017’de ilk 10’a girer ve 2018’de ilk Grand Slam finalini görür.  




2020 senesi pandemi dolayısıyla tenisin de çok etkilendiği bir sene oldu. Amerika Açık’a Büyük 3’lüden sadece Novak Djokovic’in katılması ve onun da 4.tur maçında oyun dışı attığı topun çizgi hakemine isabet etmesiyle diskalifiye edilmesi sonrasında son sekizden yeni bir Slam şampiyonu çıkacağı belliydi. Bu durum oyuncular arasında bir motivasyon yarattığı kadar her biri için de yeni ve daha önce başarmadıkları bir durum olduğu için ayrıca baskı yaratmış. Kariyerinde ilk defa bir Grand Slam finali oynayan Zverev, daha önce üç kere final kaybetmiş ve şampiyonluk için daha fazla favori görülen Thiem karşısında özellikle ilk iki sette daha rahat ve üstün bir performans gösterse de kazanma baskısı iki oyuncuyu da çok etkiledi. Dört saat süren ve özellikle son setinde çekişme ve heyecana tanık olduğumuz Thiem - Zverev final maçında oyuncular karşılıklı olarak şampiyonluk için servis atsalar da başarılı olamadılar. Finalin düğümü tie-break de çözüldü. Her iki oyuncu stresten kramplar yaşadı. Bununla ilgili olarak Thiem şöyle dedi: “Büyük 3’lüden biriyle karşılaşmadık ve bu sanıyorum ikimizin de kafasındaydı. Novak da yoktu ve bu bizim için kazanma şansını artırmıştı. O yüzden de çok gergindik.”

2018-2019 Fransa Açık finallerinde bu majörü toplamda 12 kere kazanan Rafael Nadal’a kaybeden ve Nadal’dan sonra topraktaki en iyi oyunculardan/hatta belki de en iyisi olarak görülen Dominic Thiem’in sert korttaki bu başarısının ardında 2019 yılında çalışmaya başladığı olimpiyat şampiyonu Nicolas Massu’nın büyük etkisi var. Thiem “oyunumda gelişmesi gereken bazı yerler vardı, özellikle daha hızlı zeminlerde ve sert kortta. Nico’nun bu konuda bana çok faydası oldu” diyor. (Nicolas Massu modern dönemde teklerde ve çiftlerde aynı olimpiyatta altın madalya kazanan tek erkek oyuncu.)

8 yaşında çalışmaya başladığı, oyununu bütünüyle şekillendiren Günter Bresnik ile geçen sene başında ayrılan Dominic Thiem için Bresnik çok önemli bir figür. Thiem, ona çok şey borçlu olduğunu söylüyor ancak Bresnik’in çok kontrolcü bir koç olması ve Thiem’e özgürlük tanımaması ayrılmalarında büyük etken olmuş.  “Özgürlük ve büyümek çok önemli. Kortta beşinci sette durum 5-5 iken, kendi kararınızı vermek zorundasınız. Eğer kort dışında özgürseniz, kendi ekibiniz varsa ve kendi kararlarınızı kendiniz veriyorsanız, maç içinde de bu kararları vermek kolaylaşıyor. Geçen sene ve bu sene farkı yaratan aslında bu.” diyerek bahsediyor Thiem gelişiminden.

Şu sıralar Thiem ailesi ile Bresnik arasında sorunlar var, Dominic’in babası Wolfgang, Bresnik’in akademisinde tenis koçu olarak çalışmış ve onunla arkadaş ilişkileri de olan biri. Buna rağmen Bresnik, Thiem ailesini sadakatsizlikle suçlayarak dava etmiş. Bu davanın aile ve Dominic üzerinde nasıl bir etkisi olur , zaman gösterecek.

Atp Tur’da şu an üçüncü sırada yer alan Dominic Thiem, kazandığı bu Grand Slam sonrası kafaca çok rahatladığını ve hayattaki en büyük hayaline ulaştığı için kortta daha özgür oynayacağını düşündüğünü söylüyor.

Dominic Thiem’in toplamda 17 kupası var. Açık dönemden beri (1968) Amerika Açık’ta setlerde 2-0 geriden gelip kazanan ilk erkek oyuncu oldu.

Dominic Thiem’e “Büyük 3’lü karşısında bir Grand Slam kazansaydınız bu daha değerli olur muydu?” diye sorulmuş. O ise buna “Hiç değil. Bu zafer benim için daha az ya da daha çok değerli değil. Kimi yenersem yeneyim, farketmez. Daha önce Büyük 3’lüden ikisiyle final yolunda karşılaştım ve yenildim. Fakat umuyorum başka şanslarım da olacak. Fransa Açık köşede bizi bekliyor. Bu turnuvaya fiziksel ve mental açıdan %100 hazır olacağıma eminim.” diye cevaplıyor.

Günter Bresnik'in Thiem’in şampiyonluğu sonrası kendisiyle yapılan röportajda eski oyuncusu için yorumu şöyle: “Dominic’in herhangi bir zeminden toprağa geçişi 30 dakikası alır, buna çok alışkın. Siz, 27 yaşın ilk kez GS kazanmak için oldukça geç olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat 10 yıldır söylediğim gibi bugün bir tenisçi için en verimli dönem 26-33 yaş arası. Ve dürüstçe söylemek gerekirse önümüzdeki beş sene içinde Dominic beş yada 10 Grand Slam kazanırsa ,bu benim için hiç sürpriz olmaz.”

 


 *Fotoğraf, US Open resmi instagram sayfasından alınmıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar