AVUSTRALYA AÇIK YARI FİNAL MAÇLARI

Yılın ilk Grand Slam turnuvası Avustralya Açık'ta sona yaklaşırken bugün tam 3 tane yarı final maçı oynandı. Hepsini izledim, detaylara girmeden kısaca bahsedeceğim:

İzlediğim ilk maç Naomi Osaka ile Karolina Pliskova arasındaydı. Pliskova turdaki en sakin ve soğukkanlı oyunculardan birisi. Çok istikrarlı, ona 'Ace Queen' Ace Kraliçesi diyorlar, çünkü turda en çok ace atan oyunculardan birisi. Serena Williams ile yaptığı maçta final setinde 1-5 ve 0-40 geride iken, Serena Williams'in bileğini burkmasıyla başlayan momentumun tersine dönmesiyle Pliskova 1-5 geriden gelip 7-5 ile 3.seti ve maçı kazandı. Naomi Osaka'nın karşısında mental dayanıklılığı bu seviyede olan bir oyuncu vardı. O yüzden ben bu maçın kolay geçeceğini düşünmüyordum. Ama ilk set öyle olmadı. Osaka rahat başladı, servisleri iyi çalıştı ve kafasında iyi bir oyun planı vardı. Netti ve ilk seti 6-2 kazandı. 

İkinci set daha dengede başladı, Pliskova da kendi oyunlarına tutunmaya başladı hatta Osaka'nın oyununda returnlerle iyi puanlar almaya başladı. O esnada Osaka'nın yüz ifadesinden moral olarak biraz düştüğü belli oluyordu. Bu seviyedeki oyuncuların hepsi çok tehlikeli. Fırsat verirseniz avlanırsınız. Ve öyle de oldu. Naomi Osaka servisini kırdırınca ikinci set 6-4 ile Pliskova'ya gitti.

3. sette bir tiebreak görürüz diye umdum ama olmadı. Naomi Osaka kendini kontrol almaya başladı, sakinleşti, düşen servis performansı toparlandı. Öyle olunca gerekli cevaplar Pliskova'dan gelmedi ve Naomi Osaka, Karolina Pliskova'yi 6-2,4-6,6-4 ile geçerek Amerika Açık finalini kazandıktan sonraki ilk Grand Slamde de finale çıkma başarısını göstermiş oldu.

Naomi Osaka 21 yaşında bir oyuncu ama hem oyunu olgun hem kendisi. "Bu başarıyı bekliyor muydun diye soran gazeteciye, ben her maç öncesi kendimden iyi oyun beklerim. Sadece bana gösterilen ilgi şok edici dedi." Harika bir bakış açısı var. Finale gelirken 1 set geriye düşüp kazandığı 2 maç var. Bu ona güven de aşıladı. Bakalım final performansı nasıl olacak?





Gelelim rakibi Çek Petra Kvitova'ya. 28 yaşındaki Dünya 8 numarası Petra Kvitova , turda çok sevilen bir oyuncu. 2 defa Wimbledon şampiyonu oldu. Geçen yıllarda elinden bıçaklandı ve neredeyse parmağı kopuyordu. Geçirdiği oprasyon sonrası bu seviyeye tekrar çıkması büyük bir mutluluk ve başarı. Petra Kvitova Avustralya Açık da ilk kez , 2014 Wimbledon sonrasında da bir Grand Slam de ilk kez finale çıkıyor. Amerikalı Danielle Collins karşısında harika bir performans gösterdi ve 7-6,6-0 'lık iki setle finale yükseldi. Bütün turnuva boyunca çok iyi oynadı. Final için Osaka'dan daha avantajlı duruyor ama final havası başka bir psikoloji. Kim daha iyi üstesinden gelir göreceğiz. Üstelik finali kazanan Pazartesi açıklanacak listede yeni Dünya 1 numarası olacak. Ben büyük kapışma bekliyorum.

Gelelim erkeklere: Bugünün erkeklerdeki tek maçı 32 yaşındaki Rafael Nadal ile 21 yaşındaki Stefanos Tsitsipas arasındaydı. Şöyle bir hafıza tazelemek gerekirse Rafael Nadal sakatlıktan döndükten sonraki ilk turnuvasında harika oynuyor. Servis performasını önemli ölçüde geliştirmiş ve bu ona daha kısa oyunlar oynama avantajı sunuyor. Turnuva boyunca harika oynadı.

Öte yandan yeni jenerasyonun en yetenekli, tek el backhand atan, servis- vole oyunu oynayan genç ismi Stefanos Tsitsipas, finale çıkmadan evvel turnuvanın son 2 yıl şampiyonu Roger Federer'i yenince bütün gözler haklı olarak üzerine çevrildi. Bu galibiyetin üstüne bir de gayet iyi formda olan ve sıkı maçlar çıkaran tecrübeli oyuncu Roberto Bautista Agut'u yenince inanılmaz bir ilgi gördü. Bu maç için Tsitsipas, Nadal'ı zorlar ve 5 sete gideriz diye düşündüm ama öyle olmadı. Çünkü korta çıkan kişi Rafael Nadal'dı.




Daha korta gelirken yüzündeki ifadeden anladım ki bugünkü maç Tsitsipas için hiç kolay olmayacaktı. Öyle bir dominasyon ortaya koydu, öyle bir servis attı, öyle her topa koştu, çare üretti, rakibinin her çabasını korta gömdü, psikolojini bitirdi, çaresiz ve umutsuz bıraktı ki tarif edilmez. Seyredilmesi tenis açısından bir resitaldi. İnanılmaz bir seviyede amansız oynadı. Kendisine hayran bıraktı. Genç oyuncuyu dağıttı hani ona sanki her vuruşuyla daha sıranız gelmedi, daha 1000 fırın ekmek yemeniz lazım der gibiydi. Harika ve korkutucu bir performanstı. 6-2,6-4,6-0 ile yalnızca 1 saat 46 dakika ile Stefanos Tsitsipas'ı geçti ve şimdi rakibini bekliyor.

Rakibi kim olacak? Yarın bizim saatimizle yaklaşık 11.30'da Dünya 1 numarası Novak Djokovic, 24 yaşında 30. sırada olan Fransız Lucas Pouille ile karşılaşacak. Benim bildiğim Djokovic bu finali kaçırmaz ama "geçen Nishikori maçında sırtımda bir ağrı hissettim, dinlenmem iyi geldi" diye de bir açıklaması var. Lucas Pouille kadın koçla çalışıyor aslında başka isme karşı oynasa o kazansın isterdim ama bir Rafael Nadal - Novak Djokovic finali de pek tatlı olmaz mı!



*Fotoğraflar Avustralya Açık Instagram sayfasından alıntıdır.




Yorumlar

Popüler Yayınlar