2019 AVUSTRALYA AÇIK: İLK HAFTAYA GENEL BİR BAKIŞ

Sezonun ilk ve benim en çok sevdiğim Grand Slam'i Avustralya Açık geçen hafta başladı. Aslında geçen hafta bir yazı ve video paylaşmak niyetindeydim ama 17 yıllık kedimi, pamuk kızımı kaybedince oldukça üzgün bir hafta geçirdim. Şimdi daha iyiyim ve çeyrek final maçları öncesinde turnuvanın 1 haftasını genel olarak toparlamak istiyorum.

İlk önemli haber 3 defa Grand Slam şampiyonu Andy Murray'in ilk tur maçı öncesi basın toplantısı düzenleyerek göz yaşları içinde kalçasından dolayı çok ağrısı olduğunu ve istemeyerek de olsa emekli olacağını söylemesi oldu. Bu büyük bir şok yarattı tenis dünyasında. Andy Murray benim çok sevdiğim bir tenişçi, tur için çok önemli bir değer. Dolayısıyla onun hem çok acı çekiyor oluşu hem de bu kadar sevdiği bir sporu bedeni izin vermediği için bırakmak zorunda kalması çok üzüntü verici bir durumdu. Murray basın toplantısında Wimbledon'da emekli olmak istediğini ama o süreye kadar dayanabilir mi bundan emin olmadığını söyledi. Sonrasında 1.tur maçına oldukça formda olan Roberta Bautista Agut karşısında çıktı. Açıkçası bu basın toplantısından sonra ben Murray 1 set oynar, maçtan çekilir diye düşünüyordum ama kortta bir titan gördük. Ne kadar büyük bir oyuncu, ne kadar büyük şampiyon olduğunu, tenisi ne kadar çok sevdiğini, savaşmanın - mücadele etmenin önemini herkese gösterdi. İnanılmaz kaliteli ve heyecanlı 5 setlik harika bir maçtı. Sonunda Bautista Agut kazandı ama herkes Andy Murray'i konuşuyordu. İyi olan şey aldığı tüm destek,sevgi ve ilgi sonrasında Murray'in bence daha pozitif hissetmesiydi. Maç sonu röportajında önceki basın toplantısındaki olumsuz havası yerine geri dönmek için elimden geleni yapacağım ve belki bir operasyon daha geçireceğim diyen bir Murray gördük. Sonrasında çıkan haberlerde duyduk ki Murray çoktan Bob Bryan'ın kalça ameliyatını yapan Dr. Su ile görüşmüş ve karar verme sürecinde. Andy Murray tenis için çok önemli bir figür. Tenisteki her tür kupayı kazanmış bir oyuncu. Daha da önemlisi kadın sporcuların ve özellikle kadın tenisçilerin turnuvalarda erkek oyuncularla eşit hak ve ücret almaları noktasında çok ciddi desteği olan, feminist bir erkek oyuncu. Atp turda ilk 10'da kadın koçla- eski Dünya 1 numarası Amelie Mauresmo- çalışan benim son 20 yılda bildiğim tek erkek oyuncuydu. Şimdi onun açtığı bu yolda bir başka top 30 oyuncusu Lucas Pouille , Mauresmo ile çalışmaya başladı. Teniste kupa kazanmak önemli ama oyuna kattıklarınız, kişiliğiniz, duruşunuz da bir o kadar önemli ve değerli. Ben, Andy Murray'in geri döneceğine inanıyorum. İnanılmaz savaşçı, çok yetenekli ve tenisi çok seviyor. Eğer Murray ameliyat olmaya karar verir ve sonrasında geri dönebileceğine inanırsa, bence yollar ona açılacak. Ve bizler son 10 yılların en ilham veren hikayerinden birine tanıklık edeceğiz.




Gelelim kadınlarda ilk haftanın en sürpriz kayıplarına: Kadınlarda turnuvanın 2 nolu seri başı Angie Kerber, geçen senenin şampiyonu Caroline Wozniacki, Garbine Muguruza, Dünya 1 numarası Simona Halep, Maria Sharapova  2. haftayı göremeden elendiler. Kerber'i Amerikan kolej ekolünden yetişen Danielle Collins elerken, Caroline Wozniacki'yi  Maria Sharapova eledi. Bu yıl genç oyuncular sükse yaptılar. Çeyrek finale kalamadılar ama çok güzel maçlar çıkardılar ve yakın geleceğe ilişkin harika sinyaller verdiler: Aryna Sabalenka, Dayana Yastremska, Sonya Kenin, Amanda Anisimova heyecan yarattılar ve bu seferlik 2. haftaya kalamadılar. 

Çeyrek final eşleşmeleri şöyle:

Serena Williams vs Karolina Pliskova
Naomi Osaka vs Elina Svitolina
Petra Kvitova vs Ashleigh Barty
Anastasia Pavlyuchenkova vs Danielle Collins



Grand Slamlerin en sevdiğim yönü maraton turnuva olmaları ve fitness dayanıklılığın ve zihinsel gücün çok önemli bileşenler haline gelmesi. Sürprizler çıkmasının sebebi bu bence. Bugün ben bu yazıyı yazmadan evvel, Serena Williams harika bir oyunla 3 sette Simona Halep'i yendi. Serena Williams hala çok fit değil ama kesinlikle daha iyi durumda. Halep en mükemmel formunda değildi ama yine de çok büyük bir galibiyet bu Serena Williams için.

Bu 8 kadın sporcudan Petra Kvitova, Naomi Osaka, Serena Williams benim en yüksek ihtimalle kupaya ulaşabileceğini düşündüğüm isimler. Ama kendi seyircisi önünde oldukça mütevazi bir şekilde maç kazanmaya devam eden bir Ash Barty şampiyon olsa herhalde Melbourne'de yer yerinden oynar!

Gelelim erkek tarafına: Dün akşam seansında Roger Federer, 20 yaşındaki genç yıldız Stefanos Tsistsipas'a 4 sette elendi. Herhalde turnuvanın en büyük kaybı 37 yaşındaki son 2 senenin şampiyonu Federer oldu. Stefanos Tsitsipas çok yetenekli, hızlı, güvenli ve yakında bir Grand Slam şampiyonluğu alabilecek bir oyuncu, daha iyi oynadı ve haketti. Roger Federer için söylenecek tek şey kendisinin tenis tarihinin bence en büyük oyuncusu olması ve 37 yaşında hala çok iyi oynayabilmesi. Dün akşam gününde değildi, çok sayıda servis kırma puanlarını harcadı. Onu seyretmek her zaman özel benim için.

Grigor Dimitrov , Andre Agassi ile çalışmaya başladı, biraz kendini toparlıyor derken 21 yaşındaki Frances Tiafoe'ya elendi. Tiafoe da çok ilham verici bir hikayesi olan oyuncu, ileriki bir videomda onu da paylaşmak isterim.

Genç erkek oyuncular Denis Shapovalov, Taylor Fritz, Alex De Minaur elendiler ama yine onlar da gelecek için çok iyi sinyaller verdiler.

Novak Djokovic şu an yine genç bir oyuncu olan Daniil Medevedev ile oynuyor ve setlerde durum 1-1. Daniil Medvedev çok potansiyelli bir oyuncu ve radar altı kalıyor çoğu zaman. Bence Medvedev, Djokovic'i yenebilecek düzeyde , bakalım kim kazanacak?

Rafa Nadal ise son derece formda ve yolunda ilerliyor.

Erkeklerde çeyrek final eşleşmeleri:

Novak Djokovic yada Daniil Medvedev vs Kei Nishikori
Milos Raonic vs Lucas Pouille
Roberto Bautista Agut vs Stefanos Tsistsipas
Rafa Nadal vs Frances Tiafoe

Bu 8'lide bence Milos Raonic çok tehlikeli, Goran Ivanisevic ile çalışıyor ve zaten iyi olan servis performansı inanılmaz bir seviyede. Ayakları da daha iyi çalışıyor ve çeyrek finale Kyrgios, Wawrinka ve herkesin çok şey beklediği Alex Zverev'i yenerek geldi.



Roberta Bautista Agut seneye çok iyi başladı, Katar Açık'ta Novak Djokovic'i ve sonrasında Tomas Berdych'i geçerek şampiyon oldu. 

Nadal sakatlık sonrası gayet formda gözüküyor. ve yine kupanın en büyük adaylarından biri.

Kei Nishikori turnuva boyunca çok iyi oynadı. Çeyrek finale Pablo Carreno Busta ile epik bir 5 setlik- 5 saatlik bir maç oynayarak çıktı. Aslında alev alev bir durum söz konusu bu eşleşmelerde. Yeni bir şampiyon çıksa bence harika olur ve yeni jenerasyona da ilham verir.

Sizce kadınlarda ve erkeklerde şampiyon kim olacak?



*Tüm fotoğraflar Australia Open Instagram sayfasından alınmıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar