Atp Sezon Sonu Şampiyonu: Roger FEDERER

Tenis sezonu kadın tenisçiler için ülkemizde başarıyla gerçekleştirilen Sezon sonu şampiyonasıyla Ekim ayında sona ermişti. Oyuncular tenis takviminin çok uzun olduğundan şikayetçiler haklı olarak, hatta erkek oyuncular için sezon biraz daha uzun. 20-27 Kasım tarihleri arasında Londra’da Barclays Atp World Tour Finals namı diğer sezon sonu şampiyonası gerçekleştirildi ve bu akşam da final maçı var. Bu kadar çok kanalı olan bir ülkede bunun gibi dünyanın en iyi ilk 8 erkek tenisçisinin katıldığı bir tunuvayı kablolu yayında izleyememiş olmanın da üzüntüsünü belirtmek istiyorum, sadece final maçı bu akşam gösteriliyor, en azından bunu seyredebildiğim için mutluyum.

Bu turnuvada da yine aynı mantık var, ilk 8 oyuncu iki gruba ayrılıp kendi aralarında oynar, daha sonra her grubun en iyi ilk ikisi çapraz maç yapar ve kazananlar finalde buluşur. İlk grupta Tsonga, Nadal, Fish ve Federer varken diğer grupta Djokovic, Murray, Berdych ve Ferrer vardı. Turnuvada Murray sakatlık geçirince yerine Tipsarevic oyuna dahil oldu. Yarı finalde Tsonga Berdych’i, Federer Ferrer’i yendi ve finale geldiler

Federer bu turnuvada deyim yerindeyse fırtına gibi esti. Kendi grubunda her maçını kazandı. Hatta Nadal’ı 63 dakikada yendi ve kendisine neden “Fedex” dendiğini bir kere daha hatırladık! Maçları izleyememiş olmanın üzüntüsü bir yana, önemli anları ancak internetten seyredebildim, maçların hepsini izlemeyi çok isterdim.  Federer; Tsonga, Nadal ve Fish’i  kendi grubunda yenerken, yarı finalde İspanyol David Ferrer’i yendi. Roger Federer, tenis seven herkesin çok sevdiği ve özellikle benim çok sevdiğim, kaybetmesini istemediğim bir oyuncu. Öyle rekorlara imza attı ki, kendisi gerçek bir tenis efsanesi. Oynadığı 33 salon maçının sadece 1 tanesini kaybetti bu sene. 5 defa sezon sonu şampiyonası kazandı, bu yıl da kazanırsa Pete Sampras ve Ivan Lendl’ı geçerek yeni bir rekora imza atacak. Ayrıca, dün oynadığı yarı final maçını kazanarak, 100. finaline çıkmayı başardı ve bugün kazanırsa 70. şampiyonluğunu kazanacak ve yeni bir rekora daha imza atacak. Federer, bir tenisçinin kazanabileceği her turnuvayı kazandı, her rekoru kırdı. Sadece kazandığı turnuvalar ve süper oyunuyla değil ama mütevazi ve sakin kişiliğiyle de herkesin sevdiği bir oyuncu oldu.

Genç Tsonga ise bu maçı kazanırsa , Fransa tarihinde sezon sonu turnuvası kazanan ilk Fransız oyuncu olacak ve de tarihe geçecek. Tsonga bu yıl Viyana ve Metz’de , Federer ise Paris ve Basel’de şampiyon oldu.

Kariyelerinde 10 kez karşılaşan bu iki oyuncu arasında üstünlük 7 galibiyetle Federer’de, yine son 3 maçın 2’sini de yine Federer kazandı. Federer sezon sonuna doğru iyi bir ritm yakalaladı ve yıl içinde 4 numaraya gerilese de yarın acıklanacak sıralamada sezonu 3. kapatacak ki, son 9 yıldır ilk 3 de ve bu bile bir sporcu için başlı başına büyük bir başarı.

İlk setin ilk oyunu Federer’in servisiyle basladı. İlk servislerde sorun yaşayan Federer, Tsonga’nın hatalarıyla oyunu kazanmayı başardı. Federer’in ilk servislerini acilen düzeltmesi lazım.

Tsonga kendi servisine ace ile basladı, bu maç için cok istekli, zaten kendisi de kişilik olarak çok azimli ve mücadeleci. İlk oyununu kolay alan Tsonga oyunlarda durumu 1-1 e getirdi.

Oyunun gidişatından daha ziyade Federer’in servislerinden biraz endişeliyim. Tsonga iri ama oldukça hareketli bir oyuncu.  Federer bugün en iyi gününde değil gibi oynuyor , puanları kısa tutmaya calışıyor, basit hata oranı oldukça fazla su ana kadar, şaşırtıcı bir durum bu kendisi açısından. Kendi servisini çok zor kurtardı diyebilirim,servislerinin acil düzelmesi gerekiyor, aksi takdirde Tsonga bu maçı alır.

Tsonga oyunu iyi kurguluyor, servisleri gayet iyi durumda ve durum 2-2 şu an. Federer’in servis oyununda Tsonga cok iyi karşılık veriyor, derin toplar atıyor, forehand tarafından çok puan kazandı diyebilirim. Federer hala ritmini bulamadı, her an servis kırdıracakmış gibi oynuyor. Tsonga’nın hem servisleri, hem vuruşları hem de retunleri çok sağlam.

Federer’in kendi iyi backhandlerini, müthis forehandlarini atması, servisinde sağlam durması lazım ki Tsonga’nın dengesi bozulsun, hem de Federer’in kendine güveni gelsin. Tam bunları söylerken Tsonga’nın servisinde Federer’in kazandığı öyle puanlar var ki, işte tam beklediğim oyun bu ve servis kırdı. Federer gerçek oyununu oynamaya başlayınca Tsonga kendi servisinde puan dahi alamadı ve durum 5-3 oldu.

Federer hala servislerde sorun yaşıyor, hatta Tsonga iki defa set puanını çevirdi, passing shotları ve forehandları bugün çok başarılı. Federer, 3.set puanını kazanmayı başardı ve ilk seti 6-3 kazandı.

İkinci sete Tsonga kendi servisini kazanarak başladı, oyuncular karşılıklı kendi servislerini aldılar. Durum 2-2 oldu , ancak Federer hala servislerinde tam kendini bulamadı, umarım bu durum başına bir iş açmaz. Federer, rakibinin servisinde öyle kaliteli vuruşlar yaptı ki, insan seyrederken keyiften dört köşe oluyor, hele 0-40 da Tsonga servis atarken karşıladığı yan çizgiye paralel bir top var, tam şampiyonlara özgü bir vuruş, harika!!  Federer hem servis kırıp, kendi servisini de aldı ve ikinci sette durumu 4-2 yaptı. Ancak daha sonra Fransız oyuncu kendi servisini aldı ve oyuncular servislerine tutunmayı başardılar. Durum 5-4 ve ilk sete benzer bir durum var ve şu an Federer maç için servis kullanacak. Federer’in bu noktada en iyi oyununu oynayıp kupayı kazanması lazım. Ama Federer’in kötü ilk servisi burada onun başına iş açtı maalesef. Ayrıca basit hata oranı da oldukça fazla, sürekli fileye takıyor topları. Böyle olunca da Tsonga servis kırarak maça ortak oldu ve durum 5-5’e geldi. Federer herhalde bu maçta, daha önce yapmadığı kadar basit hata yapmıştır, bu da zaten sonucu bu noktaya getirdi. Tsonga kendi servisini aldı, durum 6-5 oldu ve bütün baskı Federer’de şu an. Ben maalesef bu sahneyi daha önce de seyrettim, Federer’in maçı kazanmak için servis atarken servisini kırdırıp maçı kaybettiğini seyrettim. Umuyorum bu maçta bunu görmem, maç tiebreak e gidiyor. Tiebreak de şampiyonluk puanından yararlanamayan Federer, seti 8-6 tiebreak skoruyla 6-7 Tsonga’ya verdi. Maç 3. sete uzadı, Tsonga maçı alacak gibi oynuyor, bakalım Federer kendine gelebilecek mi?

Üçüncü sette yine her iki oyuncu da kendi servislerine tutunarak başladılar. Federer’in ilk servislerin oyuna girme yüzdesi %33’lere kadar düştü. Bu arada Tsonga da bugün en iyi oyununu oynamıyor ama gene de attığı servisler, forehand winnerlar ve servis retunleri rakibine göre çok daha iyi. 3. sette karşılıklı servisler alındı ve durum 4-3’e geldi. Federer çok önemli bir noktada servis kırdı ve sonrasında kendi servisini de aldı ve maçı 6-3, 6-7 ve 6-3’lük setlerle kazandı. Bu turnuvayı 6. kez kazanan ilk oyuncu olması bir yana, bu turnuvayı kazanan en yaşlı oyuncu unvanına da sahip oldu. Maçın son iki oyunu gerçekten çok heyecanlı ve hızlı geçti. Federer gerçekten çok önemli bir oyuncu, onu seyredebilmek çok önemli bir şans bence. Bu yılı bu şekilde bir kupayla kapatması da ayrıca süper oldu. Erkekler tenisi içinde sezon böylece bitmiş oldu. Yeni sezon Ocak ayında Avustralya Açık ile başlayacak. O zamana kadar görüşmek üzere. Herkese iyi geceler, spor dolu günler diliyorum…








Yorumlar

  1. Adsız28.11.11

    sezon sonunda beklenmedik bir turnuva oldu ve Federer son iki turnuvayı alarak hem 3. lüğe yükseldi hem de dediğin gibi rekorları kırmaya devam etti.
    Sezon sonu herkesin yorulduğu bi sezonda bu gayret ciddi anlamda keyif verici
    son 2 sezonda sürekli yenildiği nadalı tsonga yı da yenerek kötü gidişe dur dedi ve moral kazandı
    Tebriklwer FedEx :D

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar