Pandeminin Gölgesinde 2021 Avustralya Açık

Herkese merhabalar,

2021 Avustralya Açık 8 Şubat'ta başlıyor ve pandemi koşullarında gerçekleştirilecek olan bu büyük turnuvada şimdiden küçük de olsa bir kaos yaşanmaya başlandı. 

Tenis bireysel bir spor olduğundan oyuncuların polemiklere girmesi kolay oluyor, bazen niyetleri öyle olmasa bile. Tenis medyasının yakın rekabet içindeki oyuncuları sürekli bir çekişme halindeymiş gibi lanse etmesi ya da konu bile olmayacak açıklamalardan tartışmalar yaratması da alışılmadık değil. Majörler (Avustralya Açık, Fransa Açık, Wimbledon ve Amerika Açık) iki hafta sürer, maraton gibidir ve katılım en yüksek düzeyde gerçekleştiği için her zaman bol drama potansiyeline sahiptir. Tenisin bu en büyük turnuvalarını bir de pandemide düzenlediğinizde durumunuz “dertsiz başına dert almak” şeklinde özetlenebilir; tabii ki yayıncı, sponsor ve seyirci gelirlerini bir anlığına unutursak.

Avustralya Açık yıllardır sporcuların en sevdiği turnuvalardan biri ve bunda turnuva direktörü Craig Tiley’in büyük payı var. Avustralya, dünyada pandemiyle mücadelede örnek alınacak ülkelerin başında geliyor. Turnuvanın yapılacağı Melbourne, Victoria eyaletinde dört ay karantina yaşamış bir şehir. Böyle bir şehre farklı noktalardan uluslararası uçuşla yüzlerce oyuncuyu getirmek ve sonrasında hiç pozitif vaka çıkmamasını ummak gerçekçi değildi, zaten sonuç da şaşırtmadı. Farklı uçuşlarla kıtaya gelen 72 oyuncu, uçaklarında pozitif vaka çıktığı için iki hafta boyunca açılan penceresi dahi olmayan odalarından çıkmadan karantinada kalacaklarını öğrenince büyük bir şok yaşadılar ve durumu kabullenmeleri birkaç günü buldu, sosyal medya üzerinden mevcut durumlarıyla ilgili paylaşım yapanlar oldu. Uçuşlarında pozitif vaka çıkmayan oyuncular da karantinadaydılar ama onların günde beş saat antrenman hakları vardı. Ek olarak, Tiley yönetiminin kadınlarda ve erkeklerde sıralamada ilk üç içindeki oyuncuları diğerlerinden ayırıp, Adelaide’de antrenman açısından daha avantajlı bir sitede konaklatması da eleştirilere sebep oldu.

Kaynak: Avustralya Açık İnternet Sitesi / Rod Laver Arena

Geçen sene Oyuncular Birliğini kuran Novak Djokovic, Adelaide’de görece olarak daha iyi şartlarda olmasına rağmen Melbourne’de karantinada olan ve durumlarından mutsuz olan oyuncularla görüştükten sonra Craig Tiley’e özel olarak gönderilen bir e-posta ile öneri/istekleri paylaştı. Nasıl olduysa bu yazışma basına sızdı ve karantina koşulları yüzünden zorda olan Tiley’e nefes aldırdı. Bu önerileri inisiyatif alarak dile getiren Djokovic başta olmak üzere şikayetleri olan diğer oyuncular medyanın yaptığı yayınların da etkisiyle; nankör, bencil, zayıf ve şımarık olarak nitelendirildiler. Bölge halkının sağlığını düşünmemek ve karantina döneminde yaptıkları fedakarlıkları önemsememekle suçlandılar ve gündem değişiverdi. Bu konularla ilgili sessiz kaldığı için eleştirilen Rafael Nadal üstü kapalı şekilde Djokovic’i kastederek, kendisinin de oyunculara yardımcı olmak için çalıştığını ancak bunu basına kapalı/daha özel bir şekilde yaptığını açıkladı; bu açıklama da bir süre konuşuldu ve başka gündeme geçildi.

Sayılı günler çabuk geçti(!) ve oyuncular karantinadan çıktılar. “Melbourne Summer Series” olarak bu yıl  Wta ve Atp Tur’a eklenen ikişer turnuva halihazırda oynanıyor, ek olarak ülkelerin takımlarla yarıştığı Atp Cup var. Tüm oyuncuların en büyük hedefi Pazartesi başlayacak olan sezonun bu ilk majör turnuvasına olabildiğince hazır katılmak. Yarın Avustralya Açık için kuralar çekilecek, hafta sonu kanalımda bununla ilgili detaylı bir video yayında olacak, buradan takip edebilirsiniz.

Turnuva yönetimi, bölge halkı, oyuncular, koçlar ve organizasyona dahil olan herkes için kaotik ve zor iki hafta geçti. Önümüzde uzun iki hafta daha var, umuyorum ki heyecanlı, kaliteli, çekişmeli maçlar ve özel hikayeleriyle hatırlayacağımız bir turnuva yaşarız.





Yorumlar

Popüler Yayınlar