Dubai 500 Masters Final Maçı: Federer vs Berdych

Blogumda bir süredir yazılarımı sadece İngilizce olarak yazıyordum ancak bugünden itibaren tüm yazılarımı hem İngilizce hem Türkçe yazacağım, umuyorum böylece yurtiçinden daha çok tenis severle buluşabilirim.Bugünkü final maçı güzel geçeceğini tahmin ettiğim bir maç, her iki oyuncu da kalite olarak oldukça üst bir seviyedeler.

Dün akşamki o muazzam yarı finalde Federer(8), Djokovic’i eski günlerindeki gibi çok başarılı bir oyunla geçmeyi başardı. Bugün de gönlüm tabi ki ondan yana. Ama bu Tomas Berdych’in ne kadar özel ve tehlikeli bir oyuncu olduğunu göz ardı ettiremez. Çek oyuncu son birkaç senede gerçekten kariyerinde önemli atılımlar yaptı, oyununu geliştirdi . Berdych soğukkanlı bir mizaca sahip, bu da onun maç içinde duygusal türbülansları çok yaşamamasına neden oluyor , bence bu da başarı için önemli bir faktör. Geçen senenin finalisti Tomas Berdych (6), bu sefer eminim ki kazanmak istiyor. Roger Federer ise Stefan Edberg ile birlikte çalışmaya başladıktan oyununa dair olumlu sinyaller veriyor ve burada bir şampiyonluk sezona iyi bir başlangıç demek olacak.

Federer’in Atp World Tour 500’de 12 şampiyonluğu var. Ayrıca tüm ATP turnuvalarında 77 şampiyonluğu var ve bu da 115. final maçı, bunlar bile büyük bir rekor başlı başına. Tomas Berdych’i de seviyorum -bazen maç içinde bazı kararlara fazla takılıp hakemlerle münakaşaya girse de,- ama benim gönlüm her zamanki gibi Roger Federer’in kazanmasında. İki oyuncu bundan önce tam 17 defa karşılaşmış, Federer seride 11-6 önde, en son geçen sene burada yarı finalde karşılaşmışlar ama son seferin kazananı Berdych olmuş. Bu akşam bakalım kim kazanacak?

İlk sette, Berdych  kendi servis oyununda özellikle forehand kanadında çok fazla basit hata yaptı ve sıfıra karşılık servisini kaybetti, Federer tam önemli bir avantaj yakaladı demişken aynı şekilde Federer servisini kırdırdı ve skor eşitlendi: 2-2

Sanıyorum ilk setin kırılma noktası Berdych’in Federer’in servisini bir kere daha kırmasıyla oldu. Federer olmadık backhand hataları yapıyor ve servisleri de şu ana kadar yeterli derecede iyi değil. Bunun sonucu olarak bir anda skor 5-2’ye geldi. İlk seti bu şekilde rakibe bırakmak büyük hata olur çünkü Federer dün de yorucu bir maç yaptı ve 32 yaşındaki bir tenisçinin maçı uzatması kendi aleyhine olacak bir durum. Muhakkak ki Berdych’in servisini kırmak zorunda. Ama Berydch HAYIR dedi ve servisine tutunarak ilk seti 6-3 kazandı.




Bir oyuncu - her kim olursa olsun- eğer ki maç kazanmak istiyorsa muhakkak servislerinde iyi olacak. İyi ve hızlı servis, kazanmanın çok büyük bölümünü oluşturuyor bence. Federer’in ilk sette servisleri oldukça kötüydü hatta ikinci servislerden puan çıkaramadı bile. Bu arada forehandlarinde de sıkıntı yaşıyor ki bunlar iyi sinyaller değil.

Berdych oyun içinde daha konsantre ve daha istekli gözüküyor, daha istikrarlı bir oyun sergiliyor. Federer henüz olması gereken düzeyde bir ritm bulmuş değil. Bu durum da ona pahalıya patlayacak gibi gözüküyor zira çok önemli bir oyunda servisini kırdırdı ancak hemen karşılık verdi ve şansını devam ettiriyor. Oyunlarda 3-3 beraberlik var.

Federer öyle bir noktada öyle bir servis kırdı ki, ikinci seti 6-4 almakla kalmadı, maçı da kurtardı bence. Artık rüzgar Federer’den yana olsun, yürüsün gitsin diyorum:)

Final setinin hemen başında Berdych çok zor bir durumdan soğukkanlılıkla çıkıp durumu 1-2 yapsa da Federer onu zorlamaya devam etti ve 3. oyunda servisini kırarak durumu 4-1 yaptı. Bu noktadan sonra maçı çevirmek ne kadar kolay olur onu göreceğiz, çünkü moral olarak da muhakkak ki bir düşüş yaşıyor Tomas Berdych.




Her ne kadar kendi servisinde yine geriye düşse de Berdych iki defa şampiyonluk puanı kurtararak ne kadar soğukkanlı bir oyuncu olduğunu gösterdi. Federer kendi servisini iyi oynadı ve bir sürprize izin vermeyerek maçı 3-6, 6-4, 6-3 ile kazandı ve Dubai’de 6.şampiyonluğunu kazandı. Ben Federer’i kaybederken seyretmeyi hiç sevmiyorum, o yüzden bu akşam çok mutluyum. Umuyorum bu sezon daha çok kupa kaldırır.


*Fotoğraflar Australian Open Facebook sayfasından alıntıdır.




















Yorumlar

Popüler Yayınlar