Akıllardan çıkmayacak bir final: Djokovic vs Nadal

Avustralya Açık’ın son gününde, erkekler finalinde iki büyük isim Novak Djokovic ile Rafael Nadal bugün şampiyonluk maçında karşılaşıyorlar. En son geçen sene Amerika Açık’ta karşılaşmışlardı ve o harika maçı Djokovic kazanmıştı. Son 6 seferdir Nadal, rakibine karşı kaybediyor. Bu maç o yüzden çok önemli, Nadal artık Djokovic’i yenmek istiyor.

Maç başladı ancak Djokovic çok enerjisiz ve yorgun gözüküyor. Yarı final maçında Andy Murray ile 5 saati aşan bir karşılaşma yapmıştı ve çok yorulmuştu. Bugün de hava çok boğucu, Djokovic’de bir yavaşlık bir halsizlik var ve bu oyuna da yansıdı. Çok basit hatalar yapıp, olmayacak vuruşlar yapıyor ve kendi de bu halinden memnun değil. Nadal ise bu sıcak havalara daha dayanıklı, 2 gün dinlenme şansı vardı bu maça kadar ve çok daha enerjik durumda. Daha 1.setin başında Nadal, rakibinin servisini kırdı ve ilk sette durum 3-2 Nadal önde ve kendi servisinde. Benim ümidim, Djoker’in bir an evvel havanın da sıcaklığının biraz düşmesiyle kendine gelmesi ve biraz canlanması. Bu şekilde oynarsa Novak Djokovic, bu maçı Rafael Nadal 3 sette alır, o kadarını söyleyeyim. Rafael Nadal çok kritik bir oyunu daha kazanıp ilk sette 4-2 öne geçti. Şu an oyuncular açısından durum böyle, Djokovic’in ayakları yavaş, kendisi halsiz, bu durumu düzelir mi bilemiyorum, benim açımdan bir hayalkırıklığı şu ana kadar onun bu hali.

Djokovic’in ilk servisten puan çıkarma oranı %53’lerde, onun oyununu- servislerini düşünürsek resmen şu an kortta sürünüyor diyebilirim. Hava sıcaklığı şu an 35 C, saatin ilerlemesiyle en azından 30 C’e düşebilirse biraz canlanır diye düşünüyorum ama o saate kadar Nadal işini bitirmezse.

Setin kritik bir anı şu an, Nadal servisinde bir kırma puanı yakaladı Djokovic. Eğer bunu kıramazsa eline başka fırsat geçemeyebilir derken çok basit bir hatayla topu dışarı attı ve bu şansı kaçırdı. Şu ana kadar seyrettiğim en halsiz, en cansız en beter oyununu oynuyor Novak Djokovic. Bu servis oyunu hala bitmedi, Nadal’da sürünüyor bir anlamda. Her iki oyuncuda kendi iyi oyunlarından uzaktalar aslında. Djokovic servis kırdı ve belki bu noktadan sonra biraz da moral bulur ve kendine gelir. Aslında ben iki oyuncuyuda çok seviyorum ama bu maçta Djokovic’i tutuyorum. Bakalım neler olacak?? Şu an ilk sette durum 4-4.

Djokovic sanki biraz toparladı gibi, topları daha derin, daha az basit hata yapıyor ve servisleri düzelmeye başladı. Durumu 5-4’e getirdi, şimdi servis sırası Rafa’da. Rafa zorlansa da servisini almayı başardı, durum 5-5.

Djokovic’in birçok maçını seyrettim ama ilk defa raketine eliyle vurup bu kadar sinirlendiğini gördüm. Forehand tarafında çok fazla basit hata yapıyor. Hala istediği gibi, kendisi gibi oynamıyor, çok temiz vuruşları yok. Nadal için de aynı şeyi söyleyebilirim, o maça daha iyi başladı ama Djokovic’in biraz kendine gelmesi onu da geriletti oyunda. Her ikisi de pek iyi değil, bu seti bu haliyle Djokovic kazanırsa Nadal maçın geri kalanını nasıl toplar bilmiyorum. Şu an servis kırma şansını Nadal elde etti ve oldukça basit bir hata yaparak Djokovic oyunu kendisine armağan etti. Normal bir Djokovic vuruşu değil bunlar kesinlikle, ilk defa bu kadar savruk görüyorum Djokovic’i. Nadal kendi servis oyununu da kazanarak ilk seti 7-5 kazandı. Şu an sıcaklık 32 C ve nem biraz düştü, onların saatine göre akşam 9. Belki biraz hava da hafifler ve iki oyuncu da maçın geri kalan kısmında biraz daha canlanır.

İkinci sette, Djokovic biraz daha iyi gözüküyor, hatta Nadal’ın servisini kırma şansı da elde etti ancak Nadal harika vuruşlarla servisini kurtarmayı başardı. Rafa, harika servisler atıyor, çok çeşitli servis atarak önemli puanlar kazandı. İkinci sette durum 1-1. Djokovic’in returnleri çok daha düzeldi, vuruşları biraz daha netleşmeye başladı, bu setten daha ümitliyim ben.
Djokovic, bu sette çok daha iyi. İki oyuncu da biraz daha tenis seviyesini yukarı çekmeye başladılar, güzel ralliler oynanmaya başlandı. Bu arada Djoker biraz daha ritmini bulmaya başladı ve 2. sette Nadal’ın servisini kırarak durumu 4-1 e getirdi. Forehand kanadında yaptığı hataları azaltabilirse çok daha iyi olacak, servisleri de biraz daha iyi durumda. Nadal, daha iyi başlayan taraf olmasına rağmen şu an pek iyi bir görüntü sergileyemiyor. Genel olarak rakibi karşısınaki maçlarda hep böyle, rakibine bir çare bulamıyor oyun açısından. Çok harika forehandleri, passing shotları, backhandleri var, servisleri çok iyi ancak Djokovic kendi ritmini bulduğunda onu yenmek adına pek başarılı olamıyor. Aynı şekilde Roger Federer’de Nadal’a ve Djokovic’e karşı bu durumda. Yani sanki oyun anlayışları ve tarzları sebebiyle diğer herkesi yenen bu oyuncular birbirlerinde takılıyorlar. Bir tek Djokovic şu son bir senedir herkesi yenebiliyor. İkinci set bu manada Nadal’ın geri düştüğü ve Djokovic’in 42 dakikada 5-2’yi bulduğu bir noktaya geldi. Djokovic set için servis atıyor, returnleri harika almaya başladı, maç bence daha yeni başlıyor. Novak biraz rahatladı ama bu rahatlama eğer karşınızdaki Rafael Nadal ise iyi sonuç vermiyor. Nadal harika toplar atarak servis kırma şansını elde etti. Maç ilk defa heyecanlandı benim için. Novak Djokovic çift hata yaparak servisini kırdırdı ve set için servis atarken bir anda durum 5-4 oluverdi. Rafa’nın servis attığı oyun çok çekişmeli geçti, gerçekten tenis kalitesi yükseldi ve bu seti Rafa’nın yaptığı çift hatayla Djokovic 66 dakikada 6-4 kazandı ve setlerde durum 1-1 oldu.

Bence bu maç şimdi başladı, Djokovic de kendini buldu. Rafa’nın diğer rakiplerine uyguladığı top spinli backhandleri Djokovic erken alıp hücüma çıkabiliyor ve bunu kendine puana çevirebiliyor. Aynı şekilde Rafa bu maçta “body serve” kullanıp servisleri tam rakibinin üzerine atıyor ama Djokovic returnlerde de kendini bulduğu için Rafa psikolojik olarak da düşmeye başladı, Djokovic’i durduracak bir çözüm elinden şu noktada gelmiyor. Bu sette de bundan dolayı erken bir kopuş oldu ve kırdırdığı servisle beraber durum 4-1’e geldi. Djokovic gerçekten seviyeyi sürekli yukarı çekiyor ve harika toplar atıyor. Önce backhandlerini düzeltti, sonra forehandleri toparladı, retunleri devreye soktu ve servislerini düzelterek oyununu tam işleyen bir noktaya getirdi. Rafa bu sette moralman çöktü bence, bu oyuna da yansıdı ve 45 dakikada Djokovic seti 6-2 kazandı. Bence bu noktadan sonra, Djokovic böyle bir ritm bulmuşken bu maçı çevirmek kimse için kolay değil, hatta pek mümkün değil. Bence maç şu an itibariyle bitti ama bir set daha var önümüzde bakalım bir sürpriz olacak mı??

Djokovic 4. setteki ilk oyununu 10 dakika süren büyük bir mücadele sonunda kazandı. Nadal servis kırma şansı yakaladı ama bunu kullanamadı ve ilk oyunu Djokovic aldı. Bu set biraz daha dengeli gidiyor. Nadal büyük bir mücadele ortaya koydu ve durum 3-3 oldu. Bu noktadan sonra artık kim servis kırarsa set için büyük avantaj elde etmiş olacak. Eğer Djokovic servis kırarsa maç için büyük avantaj elde etmiş olacak ve o noktadan sonra Rafa’ya bence yapacak pek bir şey kalmayacak. 4.setin 7. oyunu müthiş bir çekişmeye sahne oldu. Djokovic 0-40 dan 3 defa servis kırma şansına sahip oldu ancak seyircinin de desteğiyle Rafa harika bir ritm yakaladı ve bu destekle Nadal durumu 4-4’e getirmeyi başardı. Maçın 4. saatinde yağmur başladı ve maç durdu. Bu durum Djokovic için pek olumlu değil çünkü harika bir ritm yakalamıştı, bu duraksama umuyorum ona zarar vermez. 20 dakikalık bir çatı kapama arası olacak. Bu durum oyuna nasıl yansır, hep beraber göreceğiz.

Maç, Djokovic’in servisiyle tekrar başladı ama Novak konsatrasyonundan hiçbirşey kaybetmemiş, gayet sağlam oynuyor ve durumu 5-4 yaptı. Şimdi tek yapması gereken Rafa’nın servisini kırıp şampiyon olmak!! Ama Rafael Nadal mücadeleyi kesinlikle bırakmadı ve kendi servisine tutunarak skoru 5-5’e getirdi. bu maç her iki oyuncu için de hem hava şartları olsun hem fizik gücü olsun hem de konsatrasyon olsun çok zorlayan bir maç oldu. Bugünkü maçın kalitesi bence 3. setten itibaren oldukça iyiydi ama önce havanın çok sıcak oluşu, akabinde yağmur arasını düşünecek olursak oyuncuları geren birsürü faktör oluştu bu maçta. Seyircinin büyük bir bölümü Rafael Nadal’ı destekliyor, bu da önemli bir durum. Şimdi servisleri Djokovic kullanıyor, burada artık zihinsel olarak ne kadar sağlam duracak o önemli. Oyuncular dörtbuçuk saattir korttalar ve set tiebreak e gidiyor. Durum 6-6. Her açıdan oyuncuları zorlayan ve geren bir maç oldu. İnanılmaz bir tiebreak sonrası Rafa, bu maçı 5.sete taşımayı başardı. 4.set 7-6 Nadal’ın.

5.sete Nadal servis atarak başladı, morali oldukça yüksek, vuruşları çok daha net, seyirci de arkasında. Bu noktada Djokovic daha sakin gözüküyor, umuyorum moralini bozmayacak ve maçı alacak. Bu iki rakip hiç 5 setlik maç yapmadı daha önce. Sadece oyun tekniğinin, yeteneğin işin içinde olmadığını, başka birsürü değişkenin de maçın kaderini etkilediğini bu maçta çok net izledik. Bu sette oyun olarak Nadal’ın ilk 4 sette yapamadığı şeyleri yaptığını görüyorum. Djokovic belki de fiziken çok yorulduğu için vuruşlara iyi karşılık veremiyor, çok basit topları filede kalıyor, zihnen de yoruldu. Daha enerjik ve istekli gözüken taraf ise Nadal. Bu set inanılmaz bir tenisle geçiyor, her iki oyuncuda dünyanın neden en iyi iki oyuncusu olduğunu ispatlarcasına ve tenisteki kaliteyi her vuruşta daha yükseğe çıkaratarak oynuyorlar. Maçta beşbuçuk saat geride kaldı, artık kim kazanırsa kazansın bu maç tarihin en iyi maçlarından biri olarak kayda geçecek. Her iki oyuncuda çok özel, çok yetenekli ve çok kaliteli. Onları seyredebilmek büyük bir şans gerçekten. Sette şu an durum 5-5. İnanılmaz bir performans gösteren iki oyuncu da harika işler çıkardılar ama servis kıran ve şampiyon olan Novak Djokovic oldu. Djoker, maçı 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 ve 7-5 ‘lik setlerle 6 saate yakın süren bir mücadele sonunda kazandı.

Mükemmel bir maç oldu, bu noktadan sonra her iki oyuncu da aslında kazanmayı hak etti, bir büyük turnuvada böylesine harika bir maçla bitmiş oldu..Herkese iyi akşamlar…











Yorumlar

  1. Adsız1.2.12

    Seyredenin limmitlerini bile zorlayan bu maçta oynayanları düşünemiyorum sanırım 1-2 hafta sırt üzeri yatıp kalkmazlar :) ben olsam kıpırdamazdım bile :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar