Avustralya Açık 4. tur maçları:Djokovic vs Wawrinka



Herkese iyi pazarlar, Avustralya Açık’ın 7. gününde 4. tur maçları tamamlanıyor ve çeyrek finallerde eşleşmeler başladı. Akşam seansının ilk maçı Radwanska (Pol) ile Ivanovic (Srb) arasındaydı. Maçın başında da benim favorim Agnieszka Radwanska’ydı. Aga son iki senede kendisini çok geliştirdi, çok çeşitli vuruşları çok temiz yapabilen, hızlı ayakları olan, topun gidebileceği yeri iyi sezen bir oyuncu, çalışkan üstelik. Bu özellikleri onu önemli bir noktaya getirdi kadın tenisinde.

Maç benim için sürpriz olmadı, beklediğim gibi gelişti, daha ilk serviste Aga rakibinin servisini kırdı ve maça direk ağırlığını koydu. Radwanska özellikle rallileri uzun tutarak Ivanovic gibi istikrarı zor sağlayan oyunculara hata yaptırtıyor. Burada da aynı şeyi yaptı öyle ki tüm maç boyunca Aga sadece 4 basit hatayla oynarken, ikinci sette bu oran rakibi aleyhine 21-2 idi. Yani bu rakamlara bakarak maçın bu kadar kısa sürmesinin nedenini anlayabiliyoruz. Ivanovic ara ara çok sıkı vuruşlar yaptı, fakat Aga’dan gelen alçak toplara çare bulamadı, servisleri yeterince iyi değildi, çok yanlış yerlerde çift hata yaptı. İki oyuncuya bakınca Radwanska’nın klasman olarak rakibinin çok üstünde olduğunu söyleyebilirim. Üstelik Radwanska sezona da çok iyi başladı ve bu yıl oynadığı 13 maçı da kazandı, maçı rahat bir şekilde 6-2, 6-4 kazandı, çeyrek finaldeki rakibi Li Na. Benim favorim bu maçta yine Aga olacak , Li Na iyi bir oyuncu ama Grand Slam kazandıktan aynı aynı Schiavone gibi çok ciddi bir düşüş yaşadı, aynı düşüşü Stosur’da yaşadı ve hatta bu oyuncular hala daha toparlanamadılar. Ben Li Na’dan da pek umutlu değilim zaten Radwanska bence bir Grand Slam kazanmaya hazır ve hak ediyor. Bakalım neler olacak? Diğer çeyrek final maçlarına bakacak olursa Maria Sharapova kolay bir maç kazanıp çeyrek finale çıktı. Yarınki maçlarla ana tablo iyice şekillenmiş olur.

Erkekler cephesinde akşam seansında benim en sevdiğim oyunculardan biri olan dünya 1 numarası Sırp Novak Djokovic ile İsviçre’nin Federer’den sonraki en iyi raketi Stanislas Wawrinka karşılaşıyor. Şimdi doğal olarak favorim Djokovic sadece 1 numara olmasından değil kendisine çok inanıyorum, çok yüksek düzeyde tenis oynayan, centilmen, hem rakibe hem oyuna saygısı olan bir oyuncu. Açıkçası Wawrinka’yla hiç ilgilenmedim diğer pek çok kişi gibi. Hepimiz o kadar Federer’in büyüsüne kapıldık ki bu oyuncuyu ihmal ettik ama aslında o da sağlam bir oyuncu. Dün Djokovic ile yapılan röportajda o da aynısını söyledi ,işim kolay değil, Wawrinka  her kortta çok iyi oynayabilen , iyi servisi olan, sağlam bir oyuncu dedi.

Djokovic maça tam istediği gibi başlayamadı, kendi servisini normalde çok kolay kazanan bir oyuncu ama Wawrinka onu zorluyor ve 3. oyunda servis kırarak iyi bir başlangıç yaptı. Başka oyuncu olsa strese girerim ama konu Novak olunca sakinim çünkü kendisi setlerde 2-0 dan maç çevirebilecek kadar güçlü ve inançlı bir oyuncu, toparlayacaktır. Djokovic 2007 den beri Wawrinka’ya maç vermedi, bugün de vereceğini sanmıyorum. Ama hakikaten çok kötü başladı maça, Wawrinka tek el harika backhandler atıyor, Novak buna çare bulamadı. 25 dakikada ilk seti 6-1 kaybetti. Hakikaten en son ne zaman birine 6-1 set verdi, hatırlamıyorum.

2.sete Djokovic servis kırarak başladı, Wawrinka cevap verdi. Olay burada Djokovic’in hata yapması değil, Wawrinka gerçekten çok iyi tenis oynuyor,özel vuruşlar yapıyor. Hem backhand hem forehand tarafında milimetrik vuruşları var.Nasıl iyi bir oyuncu olduğunu gösteriyor, kendisine çok saygı duydum. Çok da iyi servisler atıyor ama rakibi Djokovic’in servis yüzdesi ilk sette %65 di, ki bu oldukça düşük bir oran. Neden kendi servislerini almakta zorlandığı da buradan belli, çünkü bu oyuna girme yüzdesi düşük servislerde rakibi returnlerde de başarılı oluyor .Wawrinka fazlasıyla efor serfediyor şu ana kadar, Novak çok atletik ve uzun soluklu maçlara alışkın, biraz ritm bulursa maçı kopartır diye düşünüyorum. İkinci sette durum 2-1, servis sırası Djokovic’te.  Ama bugun hakikaten Novak kendi gibi oynamıyor, rakibin attığı toplara yetişemiyor, yetişse de hata yapıyor, 5. kez Wawrinka servis kırma şansı yakaladı. Önce servis kırdı, şimdi de kendi servisinde arka arkaya aceler atarak durumu 2. sette 4-1’e getirdi sadece 26 dakikada. Seyirci coştu, Wawrinka harika oynuyor, Novak nasıl toparlar merak içindeyim. Wawrinka pek çok farklı vuruşu çok iyi yapıyor, oyun içinde topun yönünü ve hızını da çok rahat değiştirebiliyor, durum 5-2 oldu 2. sette. Yani Djokovic’te toparlanma belirtisi de yok şu ana kadar, bakalım merak içindeyim.

5-3 den sonra Djokovic kendine gelmeye başladı, rakibinin servisi kırdı ve durumu 5-5’e getirdi. Djokovic neden 1 numara bir kere daha anladım. Bir kere kendine olan inancını asla kaybetmiyor, vazgeçmiyor, biraz toparlanmaya başlayınca rakibi sendelemeye başladı çünkü fizik gücü rakiplerinden çok yüksek, Wawrinka harika oynadı ama 2 set sürdü bu. Djokovic ise daha yeni ısındık, yeni başlıyoruz maça sinyalleri vermeye başladı ki artık maçı bırakmayacağını düşünüyorum. Bu süratle de ikinci seti 7-5 kazandı, setlerde durum 1-1 oldu. 3.sette artık farklı bir Djokovic izleyeceğimizi düşünüyorum.

3.sette karşılıklı kırılan servisler var, her iki oyuncu da hatalar yapıyor, birbirlerinin hatalarını değerlendiriyorlar ama henüz yenişemediler, setin kırılma noktasına doğru gidiyoruz. Durum 4-4.iken bulduğu ilk fırsatı değerlendiren Djokovic 3.seti 6-4 kazandı.

4.sette Wawrinka moralini bozar mı, maçtan kopar mı hep beraber göreceğiz, şu ana kadar disiplinini bozmadı, çok iyi oynadı, kendisine sempatim bir hayli arttı. Setin başında Wawrinka kazandığı servis kırma şansını kullanamadı ve durum 3-3. Basit hata oranı iki oyuncunun da çok yüksek, 43 basit hatayı Djokovic yaparken rakibi 33 basit hata yaptı şu ana kadar. Sürekli birbirlerinin açığı yakalamak için ters vuruşlar yaptıkları için bu oran bir hayli yüksek. Stanislas Wawrinka ne rakibinden korktu, ne de oyundan koptu. Harika servisler, mukemmel forehandler atıyor, tek el backhandi harika, çok iyi passing shotlarla çok puan aldı, maçı bırakmadı, seyircinin gönlünü de bir hayli kazandı. 4. sette durum 4-3 önde. Yani aslında ne kadar yetenekli ve kıymetli bir oyuncu, çok yüksek seviyede bir tenis oynuyor bugün. Federer gibi tenisin gelmiş geçmiş en büyük efsanelerinden biriyle aynı dönemde aynı ülkenin tenisçisi olmak büyük zorluk, ama bugün burada kendisini çok iyi tanıttı herkese dünya 1 numarası karşısında oynadığı harika oyunuyla. Durum 6-5, 4. sette, Wawrinka sağlık molası aldı, umuyorum ciddi bir rahatsızlığı yok. Muhtemelen Djokovic’in yüksek fizik gücü ve attığı zor topları çıkarmaya çalışırken kendini fazla hırpaladı diye düşünüyorum. Zaten Djoker’in dünya 1 numarası olmasının en önemli nedenlerinden biri, kendisini diğerlerinden ayıran önemli özelliği yüksek fizik gücü. Set tie-break e uzadı, durum 6-6. Djokovic 130 winner ile , Wawrinka 128 winner ile oynuyor , iki oyuncu birbirine çok yakın. Tie-break 5-3 Wawrinka önde, soluk soluğa izlenen bir maç oluyor. Djokovic forehand tarafında bir hata yaptı ve 3 kez set puanı şansı Stanislas Wawrinka için. Fakat Djoker iyi servis ve iyi savunma yaparak durumu 6-5 e getirdi, şimdi sıra Wawrinka’da. İnanılmaz bir ralliden sonra olağanüstü bir puanla 4. seti Wawrinka kazandı, final setine gidiyoruz.

Final setinde Wawrinka rakibinin servisini kırma şansı yakaladı. Bence bu maçı kazanması onun kendine ve tenisine bakışını çok değiştirecek. Çünkü fizik gücü çok yüksek, 5 setlik maç kazanma alışkanlığı olan , dünya 1 numarasını 5 sette yenerse Wawrinka bence başka bir aşamaya geçer. Aslında bu noktadan sonra kazanma-kaybetme sadece kağıt üstünde bence, gerçekten çok iyi bir tenis oynanıyor kortta. Final seti çok çekişmeli geçiyor, 4. tur maçı gibi değil de bir final maçı havasında, oynanan tenis ve ortamdaki heyecan. Oyuncular karşılıklı servislerine tutundular, durum yine 6-6 ama final setinde tie break oynanmıyor, bir oyuncu diğerine 2 farkla üstünlük yakalayıncaya kadar devam edecek. Wawrinka’nın da hakikaten çelik gibi sinirleri olduğunu, mental olarak kuvvetli bir oyuncu olduğunu bu maçta ve özellikle bu final setinde çok net gördüm. Djokovic zaten çok dirençli ama rakibi de övgüyü fazlasıyla hak etti. 104 dakidadır devam eden final setinin 22. oyununda 3 defa maç puanı şansı yakalayan Djokovic, 20 vuruşluk rallinin sonunda 12-10 skoru buldu ve 5 saatlik maçta   Wawrinka’yı 1-6,7-5, 6-4, 7-6,12-10 skorla yenerek çeyrek finale yükseldi. Çeyrek finalde rakip Tomas Berdych olacak. Çok güzel ama uzun maç oldu, maçlar geceyarısı devam edecek 8. günde. İzledikçe paylaşmaya devam edeceğim, herkese mutlu pazarlar.









Yorumlar

  1. Kafamız yüzümüz gözümüz yamuldu desek çok mu kabaca olur?
    Ordaki seyirciler bile dayanamadı yarısı gitti...
    Oyuncuların durmunu tahmin etmek çok zor...Sanırım 2 gün uyurlar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar