Çin Açık'ta harika final: Radwanska vs Petkovic

Çin Açık'ta bugün final maçı oynanıyor. Polonyalı Agniezska Radwanska ile Alman Andrea Petkovic karşılaşıyorlar. Petkovic, daha önce 4 defa oynadığı Radwanska'yı yenmeyi başaramadı bakalım bugünkü final maçında şeytanın bacağını kırabilecek mi??

Maç başlamadan evvel Radwanska'yı bu maç için favori gördüğümü söylemeliyim. Geçen haftaki Tokyo Toray Pan Pacific'i de kazanan Radwanska olmuştu, şu an formda ve turnuva kazanmak onun için de çok önemli. Petkovic ise Almanlar için çok büyük bir umut, özellikle Steffi Graf'tan sonra ilk 10'da yer alan bir oyuncuları yok. Petkovic, şu an 11. sırada ve bu turnuvayı kazanması da çok önemli, eğer kazanırsa İstanbul'a gelmek için büyük avantaj kazanacak.

Maç, Petkovic'in servisiyle başladı. Radwanska şakası olmayan bir oyuncu, basit hata yaparsanız onu yenmeniz çok zor olur. Daha ilk servislerde Radwanska servis kırdı, eğer ki kendi servisini de alıp 2-0 yaparsa Petkovic'in ilk seti toparlaması çok zor olur. Dediğim gibi skor 2-0 oldu, Petkovic'in acilen oyun kazanması gerekiyor. Radwanska oyununu çok rahat kuruyor, basit hatası çok az, böyle olunca da kendi servisini 0'a karşı alabiliyor. Maç son derece keyifli, iki oyuncu da heyecanlı ve istekli, biz seyirciler için de bu maçın daha iyi olması ancak Petkovic'in daha isabetli vuruşlar yapmasıyla olacak ki uzun ralliler olsun, tenis seviyesi yükselsin. Petkovic, oyun kalitesini yükseltmeye başladı. Az önce 21 vuruşluk bir ralli oynandı, korttaki tenis kaliteli. Durum 3-1 ve servis Petkovic'deyken kaçırdığı öyle bir smaç var ki inanılmaz, Petkovic 4 kez servis kırma puanı çevirdi bu oyunda, deyim yerindeyse kendi oyunu için savaşıyor, Radwanska'nın da bırakmaya niyeti yok. Petkovic, yine smaçı inanılmaz bir şekilde fileye taktı buna rağmen, 5. kez servis kırma puanını çevirdi. Oyun bitmek bilmiyor, iki oyuncu karşılıklı olarak puan kazanıp kaybediyorlar. Radwanska müthiş oynadı, ve servisi kırdı. Oyun yaklaşık 15 dakika sürdü!! Durum 4-1 oldu. Bence burası maçın kopma noktası, eğer ki Petkovic servis kıramazsa bu sete gitti gözüyle bakabiliriz. Agniezska Radwanska'nın maçın bu bölümüne kadar basit hata yapmadığını söylemem lazım!! Radwanska'nın servisleri oldukça iyi, uzun topları çok başarılı, ayakları hızlı, topun yönünü değiştirebiliyor, şu ana kadar oldukça iyi oynuyor. Radwanska'nın tek sıkıntısı ikinci servisleri oldukça yavaş ve yumuşak, bu da rakibe iyi bir return ve puan için şans sağlıyor. Petkovic , servis kırdı ve durum 4-2 oldu. Sonrasında kendi servisini de kazandı durumu 4-3'e getirdi ancak oyun esnasında daha önce menisküs olan ve sorun yaşadığı sağ dizinden ani bir sakatlık geçirdi. Topa vuruken bir anda bacağını tuttu ve sağlık görevlisi geldi ve bacağına ilk tedavi yapılıyor. Sandalyeye otururken biran için gözyaşlarını tutamadı ama sonrasında kendini toparladı. Bundan sonra oyun nasıl gelişir, ne kadar oynayabilir onu göreceğiz. Güzel bir maç oluyordu şu ana kadar, Petkovic de iyi bir ritm yakalamıştı, umuyorum oynamasına engel olmaz bu yaşadığı sıkıntı.

Radwanska'nın servisinde 40-0 lık bir avantaj yakalamıştı Petkovic. Oyun tekrar başladı, Radwanska için de bu 10 dakikalık ara iyi olmadı çünkü o da soğudu. Petkovic, oyunu almayı başardı ve durum 4-4'e geldi. Petkovic'in oyunu bu sakatlıktan çok etkilenmiş gibi gözükmüyor. Biran için o da çok korktuysa da ciddi birşey olmadığı vurduğu toplardan belli oluyor. Özellikle rakibinin forehandine vurduğu toplardan çok puan aldı şu ana kadar. 

Petkovic, renkli bir karakter. Maç sonları kazandığında ufak bir dansı var muhakkak yaptığı. Sempatik bir oyuncu ve rakibine karşı da saygılı. O yüzden seyircilerin özellikle desteklediği biri. Radwanska iyi bir oyuncu hiç süphesiz ama o kişilik olarak biraz daha soğuk ve mesafeli. Tenisimi oynar giderim gerisi beni ilgilendirmez gibi bir bakışı var, seyirciyle arasına mesafe koyan bir oyuncu:)

Her iki oyuncu da çok kaliteli oynuyor, gerçekten izlemesi çok keyifli bir maç. Karşılıklı kırılan servislerle maç 5-5'e geldi. Şimdiden 1 saat 15 dakikayı buldu maçın süresi, gerçekten finale yakışır bir tenis oynanıyor. Nefis bir ralli oynandı, kadınlar tenisinde son zamanlarda seyrettiğim en güzel maçlardan biri bu. Bu ralliyi Radwanska alıp 6-5 öne geçti ve şimdi de servis atacak set için. Ama gördüğüm kadarıyla Petkovic de çok istekli ve seti bırakmak istemeyecektir. Zira öyle de oldu, çok çekişmeli bir oyun oynandı ama seti alan Radwanska oldu. İlk set Radwanska, 7-5.

Petkovic'i bu kadar iyi oynarken hiç seyretmemiştim, kendisine bakışım bu maçla değişti diyebilirim. Petkovic'i böyle orta karar hatta vasat buluyordum ama bu maçta gerçek potansiyelini gösterdi. İlk set 1 saat 24 dakika sürdü ve her iki oyuncu toplamda sadece 21 basit hata yapmış, bunun kaliteli tenis için ne kadar büyük bir gösterge olduğunu söylemek mümkün.

İkinci set başlıyor, Petkovic zihinsel olarak hala istekli ve kararlı gözüküyor. Bu setin de çekişmeli geçmesini istiyorum. Bakalım neler olacak?? Petkovic, harika oynuyor, aslında iki oyuncu da gerçekten çok iyi bir ritm buldular. Petkovic, sete servis kırarak başladı. Çok iyi konsatre oldu ve kısa sürede oyunu 3-0'a getirdi. Bu kadar yüksek tempoda kaliteli tenis oynamak her iki tenisçi için de çok yorucu olmalı. Zira bence Radwanska'daki düşüşün sebebi biraz da bu yorgunluk olabilir. Kendisi savaşçı bir oyuncu, ilk seti almışken bu seti kaybedip maçın uzamasını istemeyecektir. O yüzden şimdi servis attığı bu oyun, maçın gidişatı için çok önemli. Radwanska'nın servislerine çok iyi karşılık veriyor Petkovic ve ilk iki puanı bu şekilde aldı. Bu servisi de kırılırsa bu seti çevirmek Radwanska için çok zor olur. Netekim öyle de oldu, Petkovic büyük bir enerji ve istekle oynuyor, servisi kırdı durumu 4-0 a getirdi. Radwanska kötü oynuyor diyemiyorum, o da gayet iyi ama işte son vuruşlarda Petkovic şu ana kadar süperdi. Skor 5-0 Petkovic lehine. Maçı seyretmeyen biri için Radwanska çok kötü bir izlenim bırakabilir ama gerçek aslında öyle değil. Bazen bu düzeyde bile çok iyi oynasanız da son vuruşlardaki sıkıntılar yüzünden bu skoru alabilirsiniz. Skor her zaman gerçek performansı göstermeyebiliyor. Bence bu set bitti artık ama Radwanska'nın moral motivasyonu açısından kendi oyununu kazanması önemli. Radwanska'nın servislerinde sorun yaşaması bu setin kaybındaki en önemli sorun oldu. Rakibinin yumuşak servisleri sonucu iyi returnler yapıp puan alan Petkovic çok kısa sürede seti 6-0 aldı. Setlerde ise 1-1 'lik eşitlik oldu böylece. İkinci setin istatistiklerinde Radwanska'nın ilk servislerinin oyuna girme yüzdesi %39 iken, Petkovic'in ki %62. 

3.set, Petkovic'in servisiyle başlıyor. Final setine Radwanska servis kırarak başladı. Bu onun moral motivasyonu için çok önemli elbette ama daha da önemlisi ilk servislerinin hızı ve oyuna girme oranı. Bunu düzeltebilirse yine başa baş bir oyun izleyebileceğiz. Radwanska kendi servisinde öndeyken önce bir çift hata yaptı, akabinde de bomboş kortta topu dışarı atarak durumu 1-1 yapmış oldu. Sinirleri gittikçe bozuluyor, zihinsel olarak ne kadar dirençli bir oyuncu olduğunu izleyip göreceğiz. Karşılıklı kırılan servislerle durum 4-4'e geldi. Şu an çok kritik oyunlar başlıyor. Radwanska hala servisleri tam anlamıyla düzeltmiş değil ama maçı da bırakmadı. Şimdi baskı Petkovic üstünde. Tam da bu noktada Radwanska servis kırdı ve şimdi maç için servis atacak. Radwanska kendi attığı servis oyunu alıp seti 6-4, maçı da 7-5, 0-6 ve 6-4'lük setlerle kazandı. İkinci setten sonra maça bu şekilde geri dönmesi takdire şayan bir durum. Her iki oyuncuyu da çok beğendim, müthiş bir mücadele oldu. 

Bir turnuvanın da sonuna geldik:) Herkese iyi pazarlar, görüşmek üzere...










Yorumlar

  1. Adsız10.10.11

    Petkoviç dizindeki sakatlığa rağmen iyi oynadı
    acaba kaybetmesinde dizinin etkisi var mı diye sormadan edemiyorum. Ancak 2. wseti 6-0 alabildiğine göre dizi çok sıkıntı yaratmadı o bandajlama sonrasında
    bu durumda kim istanbula gelecek?
    ikisi de geliyor mu?

    YanıtlaSil
  2. Bildiğim kadarıyla bu iki oyuncudan su an daha sanslı olan Radwanska ama tam olarak netleşmedi. Sam Stosur ve Zvonareva da gelecek tenisciler arasında. Radwanska buyuk ihtimal gelebilecek.

    YanıtlaSil
  3. Adsız18.10.11

    NE GUZEL BUTUN DUNYAYI GEZIYORLAR AY COK HOS BISIII :))
    KESKE BENDE BOYLE GEZSEEM GEZSEMM

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar