Toray Pan Pacific Open Finali: Radwanska vs Zvonareva

Wta'in Tokyo durağında Toray Pan Pacific Open'da final Agnieszka Radwanska ile Vera Zvonareva arasında gerçekleşti. İki tenisçide bana eşit mesafede, birini diğerine tercih etmiyorum. Dolayısıyla bu maç benim açımdan her iki oyuncunun tarzlarını da test etme açısından önemli.

A. Radwanska dünya 13 numarasından 12.liğe yükselecek Pazartesi günü açıklanacak listelerde, Zvonareva ise 4.sıradan 3. sıraya çıkmayı garantilemiş bulunuyor. Maç, Radwanska'nın servis oyunuyla başladı. Hani diyorum ya bazı maçlarda oyuncular direk oynamaya başlar, ısınmaya topa alışmaya gerek duymazlar. İşte bu maç onlardan biri. İlk topla beraber uzun ralliler oynanmaya başlandı, seyretmesi oldukça zevkli, keyifli bir maç olacak gibi. Zvonareva, henüz ilk oyun olmasına rağmen servis kırdı ve ilk sette erken bir avantaj kazandı. Zvonareva kendi servis oyununu da çok akıllı oynadı, kortun köşelerine toplar atıp, rakibini koşturdu ve dengesini bozdu. İlk sette durum 2-0 Zvonareva önde. Bakalım Radwanska bu oyuna karşı bir strateji geliştirebilecek mi? Bu arada oyuncular 5 defa karşılaştılar daha önce ve son 2 seferdir Radwanska galip ayrılıyor korttan.

Burada bir parantez açıp son dönemin dünya ilk 10'daki kadın tenisçilerinden biraz bahsetmek istiyorum. Bu dönemin oyuncularının bence hiçbiri çok karakteristik özelliklere maalesef sahip değil. Efsane oyunculara bakarsak mesela bir Graf, Seles, Sanchez Vicario yada daha eskilerden Navratilova gibi oyuncuların hepsi için bir yada birkaç çok önemli ayırt edici özellik vardır rakiplerine göre. Keza Williams kardeşler, yada J. Henin yada Kim Clijsters'ın sahip olduğu önemli özellikler gibi. Bu oyuncularda muhakkak rakiplerinde olmayan önemli birşey vardı,ama şimdiki ilk 10 birbirine çok yakın. Oyun tarzları, teknikleri birbirine çok yakın, hiçbiri benim için diğerinden çok farklı değil, iyi oyunlar çıkarıyorlar ama unutulmaz kategorisine girecek bir oyuncu bence henüz çıkmadı. Sharapova belki bu listede yer alabilirdi ama onun da sakatlıklarla çok sorunu var ve omzundaki sakatlıktan sonra servisleri o kadar düştü ki sonuç olarak o da istikrarı sağlayamıyor. Bir yada iki Grand Slam kazanmak değil mühim olan, az önce bahsettiğim isimler onlarca Grand Slam'i kariyerleri boyunca kazanmayı başarmış kadın tenisçiler.

Maça geri dönersek Radwanska bu sefer kendi servisine tutunmaya başardı ve  hatta Zvonareva kendi servisinde sorunlar yaşayınca skor 3-2 ye geldi. Şimdi bir oyuncu arka arkaya 3 oyun kaybederse ya moralman çöker ya da hırslanır ve maça geri döner. Zvonareva hangisini yapacak yeni servis oyununda göreceğiz. Zvonareva 2 çift hata yapıp, basit hata oranını o kadar arttırdı ki, kendi servis oyununu kırdırdı ve bence ilk set burada büyük ölçüde bitti. Bir oyuncu sürekli kendi servisini kırdırıyorsa onun rakip servisini kırarak telafi yapması biraz zor. Zaten öylede oldu ve Radwanska bu moralle devam ederek ilk seti 6-3 kazandı. Burada mental olarak Zvonareva'nın nasıl dağıldığını bence oyunculara ders olarak seyrettirsinler. İlk sette 2-0 öndeyken bir anda tenis oynamayı mı unuttu da bir daha kendi attığı servisleri bile alamadı?? Stratejide sıkıntı yaşadı, morali bozuldu, morali bozuldukça servisler düştü, basit hatalar arttı ve ilk set gitti. Yoksa bu iki oyuncu birbirine çok denk hatta dünya sıralamasına bakarak Zvonareva'nın daha başarılı olduğunu bile söyleyebiliriz ama bir oyuncuya bu seviyelerde maçı kazandıran genelde zihinsel dayanıklılığı oluyor, teknikten ziyade:)

Şimdi mantıklı olan Zvonareva'nın ikinci sete asılıp varını yoğunu ortaya koyması olacak aksi takdirde turnuva şampiyonluğu gidiyor. O yüzden sete iyi başlamak çok önemli. Ama olmadı ve ilk oyunu Radwanska servis kırarak aldı. İlk setin istatistiklerinde basit hata oranı Radwanska'da 3 iken, Zvonareva'da 22. İlk seti niye kaybettiği belli oldu!! İlk servislerin oyuna girme oranı %64 Radwanska iken %41 Zvonareva. Şimdi bir özelliğiniz farklı ve üstün olacak ki rakibinize göre avantajınız olsun. Burada görülen Polonya'lı Radwanska rakibine hata yaptırtıyor, o zaman rakibi ya stratejisini değiştirmeli yada return ve servis yüzdesini arttırmalı. Zvonareva bu ikisini de şu ana kadar yapamadı. 2.sete kötü başladı ve durum 2-0 Radwanska önde. Zvonareva bir türlü isabetli vuruşlar yapamıyor, basit hata satısı 31'lere kadar çıktı ki bu çok yüksek bir rakamdır. Bir final maçı için oldukça yavan geçen karşılaşmada Radwanska 4-1 öne geçti. Bu noktadan sonra ancak bir mucize Zvonareva'yı kurtarır ki onu da izlemek çok heyecanlı olur biz seyirciler için:)

Maçta ilk heyecan Zvonareva'nın servis kırması oldu ama ümitler boşa çıktı. Maçın geri kalan kısmında aynı mantıkta oyununu sürdürünce Radwanska bu yılki ikinci tekler galibiyetini 6-3, 6-2'lik setlerle Tokyo'da kazanmış oldu. Şimdi oyuncular katılımın zorunlu olduğu Çin'deki turnuvaya katılacaklar. Bakalım orada durum nasıl olacak, izleyip göreceğiz..Herkese iyi geceler..





Yorumlar

  1. Adsız3.10.11

    hırs bazen başa bela oluyor kontrolü kaybettiriyor insana. Hırs sinirlenmeye ve dengesiz reaksiyonlara dönüşürse olacağı bu zaten gördük maçta başabaş bir maçken sonu farklı bitti :)) bir başka sefere diyelim geçmiş olsun ...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar