Wta Championships Istanbul: Sharapova vs Stosur

Wta İstanbul’da günün son karşılaşması 2 numara Rus Maria Sharapova ile 7 numara Avustralyalı Samantha Stosur arasında gerçekleşiyor. Şu ana kadar seyrettiğim iki maç da oldukça zevkliydi, ancak bu maç benim için daha önemli. Son Amerika Açık şampiyonu Sam Stosur, finalde Serena Williams’ı çok keskin ve temiz bir oyunla yenmişti. Stosur’un tek izlediğim maçı da oydu, o yüzden bu tenisçinin başka önemli rakiplerle nasıl oynadığı önemli bir veri benim için.

Bu zor günlerde ülkemizde yapılan önemli bir organizasyon ve bu turnuvaya katılan sporcular da bizimle beraber acımızı paylaşmak amacıyla yakalarına siyah kurdeleler takmışlar, sporun güzel taraflarından biri de böyle anlamlı jestler. İstanbul'luların da maçlara ilgisi büyük ancak seyircimizin Sharapova sevgisini de belirtmeden geçmeyeyim!!

Maça gelirsek, Sam Stosur çok iyi bir başlangıç yaptı, çok kaslı ve fizik gücü yüksek bir oyuncu. Sharapova ile ilgili olarak daha önce de bahsetmiştim, genelde maçlara stres yada aşırı istekten hemen giremez, odaklanması zaman alabiliyor. Bu maçta da öyle oldu. Stosur erken bir servis kırdı ve durumu çok kısa sürede 4-1’e getirdi. Skorun sebebi Sharapova'nın oyununu henüz oynamaya başlamamış oluşu, kendi servisinde çift hata da yaptı. İki tenisçi daha önce 9 kere karşılaştılar ve hepsini de Sharapova kazandı. Dolayısıyla bu maç bence Stosur için çok daha önemli. Stosur çiftlerde oynarken teklere geçti, sonrasında da kariyerinde bir Grand Slam kazanarak ilk 10’a girmeyi başardı. Stosur’un fizik gücü yanında, çok çeşitli vuruşları var. Bu çok önemli, çünkü pek çok farlı vuruşu iyi yapabiliyor, bu da ona avantaj sağlıyor. Hem hücum, hem savunma vuruşları oldukça başarılı. Stosur aynı Williams karşısında oynadığı gibi çok rahat oynadı ve temiz bir skorla 27 dakikada ilk seti 6-1 aldı.

İkinci sette neler olur, açıkçası pek kestiremiyorum. Sharapova ne kadar varlık gösterir, yada Stosur’un oyununu bozabilir mi hep beraber göreceğiz. İkinci setin ilk oyununda Sharapova güç bela kendi servisine tutunmayı başardı. Stosur, slice vuruşlarla Sharapova’ya alçak toplar atıp onu hataya zorluyor. Çoğunlukla da puanı almayı başarıyor. Sharapova eğer ki ilk servisi iyi kullanırsa oyununa tutunması kolaylaşıyor. Sharapova hücum oynamaya başladı, derin toplar atıp, özellikle forehandlerde iyi vurmaya başlayınca puan almaya başladı ve ilk defa servis kırma şansı elde etti. Bu servisi kırarak ikinci sette 2-0’lık mini break elde etmiş oldu. Bundan sonrası önemli, servislerini sabitlemek zorunda, aksi takdirde işi zor. Sharapova kendi servis oyununu aldı ve durumu 3-0 yaptı. Sam Stosur ritmini kaybetti diyebilirim, Sharapova da maça iyice ısındı, 3 kez servis kırma şansı yakaladı. Sharapova, rakibinin backhand tarafına attığı toplarla oldukça iyi iş çıkartıyor. Ancak Stosur, oyunda kendisini toparlamayı başardı ve durumu 40-40’a getirdi. Stosur çok zorlansa da durumu 3-1 yaptı, şimdi yapması gereken şey rakibinin servisini kırmak!! Stosur yapması gerekeni yaptı , servisi kırdı ve kendi servisini de aldı. Durumu 3-3’e getirdi. Ben bu noktadan sonra Stosur’un maçı 3. sete uzatacağını düşünmüyorum. Stosur’un ilk servislerin oyuna girme yüzdesi %73 iken , Sharapova’da bu oran %59’larda. Stosur, ace atmasa da servisleri ace gibi etkili, Sharapova’da etkili returncülerden olmasına rağmen şu ana kadar servisleri pek karşılayamadı. İki oyuncu da kendi servis oyunlarını aldılar, durum 5-5 ve servis Sharapova’da. Burada kırılan bir servis maça malolabilir. Sam Stosur çok kritik bir noktada servis kırdı ve durumu 6-5’e getirdi. Şimdi maç için servis kullanacak. Stosur mental olarak çok güçlü ve sakin bir oyuncu, Sharapova ise çok heyecanlı ve bunu çoğunlukla oyuna odaklanamayarak yada basit hata sayısını çoğaltarak oyununa yansıtan bir oyuncu. Bu maçta Stosur’un hakkını yemeyeyim, özellikle teknik açıdan çok temiz vuruşları var, sadece sakinliği yada güçlü fiziği değil ama tekniği de çok iyi bir oyuncu tabiî ki. Stosur’un oyununda Sharapova 4 kere servis kırma şansı yakalasa da bunu kullanamadı ve maçı Sam Stosur 6-1 ve 7-5’lik setlerle kazanmayı başardı. Böylece kariyerinde Sharapova’yı ilk defa yenmiş oldu ve bunu da İstanbul’da başardı.

İstanbul’da turnuvanın ilk günü 3 güzel karşılaşma ve yoğun bir seyirci ilgisiyle başladı. Yarın, Sinan Erdem’den izleyeceğim maçları dolayısıyla ancak ertesi gün bunları paylaşma imkanım olacak. Yeniden görüşene kadar, şimdilik benden bu kadar..




Yorumlar

  1. Adsız26.10.11

    Sharapova sanırım turistik ziyarette :)
    yada sakatlığından endişeli ve tekrar nüksetmemesi için zorlamıyor.
    Stosur epey sağlam bakalım devamında neler olacak
    her oyuncu 3 er maç yapacağı için lig usulu olunca daha da heyecanlı oluyor sanırım...Her oyuncuyu tekrar seytetme şansı oluyor..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar