Shanghai Rolex Masters Finali: Murray vs Ferrer

Herkese iyi Pazarlar,

Çin’de devam eden sezonun prestijli turnuvalarından biri olan Shanghai Rolex Masters’ın finalinde bugün 4 numaralı İskoç Andy Murray ile 5 numara İspanyol David Ferrer karşılaşıyorlar. Turnuvayı izleme şansım olmasa da finali izlemek de çok önemli benim için.

Bu iki oyuncu da günümüz erkekler tenisinin önemli ve tehlikeli raketlerinden. David Ferrer, İspanya’nın önemli güçlerinden biri, sert zemin ve toprak kort oyuncusu. Bu turnuvada finale gelene kadar J.C Ferrero, Andy Roddick ve Feliciano Lopez gibi güçlü isimleri eledi. Andy Murray ise bu sezon oldukça formda. Geçtiğimiz hafta Bangkok ve Tokyo’da final oynayıp bu iki turnuvayı da kazandı. Hatta gecen hafta Tokyo’da önce David Ferrer’i 6-2, 6-3 yendi, akabinde de finalde dünya iki numarası Rafael Nadal’ı eledi. Her ne kadar bu maç için Murray, Ferrer karsısında avantajlı görünse de David Ferrer hiçbir zaman hafife alınacak bir oyuncu değil.

Maç, David Ferrer’in servis oyunuyla başladı ama Ferrer kendi servislerinde sıkıntı yaşıyor. Andy Murray tenis tarihinin en iyi returncülerinden biri yani en iyi servis karşılayan oyuncularından biri hatta belki de en iyisi. Dolayısıyla David Ferrer çok falsolu ve çok sıkı servis atmak zorunda yoksa Murray servislerden sürekli kendine puan kazanıyor. İlk oyunda da böyle oldu. David Ferrer’in ilk servisleri oyuna sokma yüzdesi zayıf, bu da Andy Murray gibi bir oyuncu karşısında ölümcül bir zayıflık oluyor. Andy Murray topun yönünü çok kolay değiştirebiliyor, çok iyi bir returncü, forehandleri çok sağlam. Bu ilk oyun çok uzun sürdü ve And Murray finale servis kırarak başladı.

Andy Murray’in servis oyununda ise David Ferrer iki kere servis kırma şansı elde etti. Andy Murray basit hata yapıp, topu birkaç kere fileye taktı. Bu da oyunu kaybetmesine neden oldu. İlk sette durum 1-1 oldu. Arkasından Ferrer ilk servislerine tutununca durum 2-1’e geldi.

Eğer bu finali Murray kazanırsa , dünya 3 numarasına yükselecek ve Roger Federer’in yerine geçmiş olacak. Andy Murray özellikle son bir sene içinde kendisini çok geliştirdi. Onun en zayıf noktası ise çok duygusal bir oyuncu olması. Bu durum ona çok maç kaybettirdi kariyerinde. Mental olarak güçlendiği takdirde yenemeyeceği bir oyuncu bence yok.

Maçta karşılıklı servisler alındı. Durum 2-2 ye geldi. Ancak David Ferrer’in kendi servis oyunlarındaki stresi devam ediyor. Çünkü Murray, neredeyse her topa yetişiyor, Ferrer ne kadar agresif oynasa da Murray’i durdurmakta çok zorlanıyor. Uzun ve kaliteli ralliler oynanıyor, tenis sever herkesin keyifle izleyeceği bir maç oluyor. Ferrer zor da olsa kendi servis oyununu almayı başardı ancak Murray kendi servis oyunlarını çok kolay kazanıyor. Bu da şu demek Ferrer’in servisi kırıldığı an set Murray e gidecek!!

Oyunlarda 4-4’lük eşitlik var. Burası maçın kırılma noktası olabilir. Murray’in ilk servislerin oyuna girme yüzdesi %74. Ferrer servis sorununu biraz çözdü gibi, geri çizgiden 19 puan kazandı şu ana kadar. Oyun biraz dengeye geldi, Ferrer kendini buldu. Çekişmeli bir maç oluyor. Ferrer servisini kazandı ve durum ilk sette 5-4.

Shanghai Masters sezonun 8. masters turnuvası. Djokovic 5, Nadal 1, Murray 1 tane Masters turnuvası kazandı ve bu turnuvada da Murray finalde.

Her iki oyuncu da böyle kaliteli ve formda olunca ortaya çıkan tenis şahane oluyor. Tenis adına her şey var bu maçta. İyi forehand nasıl atılır, servis nasıl karşılanır, topun yönü nasıl değiştirilir, yan çizgiye paralel top nasıl atılır bunların en iyi örneklerini görebildiğimiz enfes bir karşılaşma oluyor. Final setinde Ferrer’in servisini kıran Murray, ilk seti 7-5 kazandı.

Şu ana kadar görünen tabloda Murray bu maçı kazanacak isim olarak zaten kendini gösteriyor. Ferrer agresif oynuyor, ancak Murray’i sürekli hataya sevk edecek bir strateji geliştiremedi. Servisleri ara ara sıkıntılı, ikinci servisler çok düşük yüzdeyle oyuna giriyor. Böyle bakınca Murray ikinci seti daha kolay alır gibi gözüküyor. Bakalım neler olacak??

İkinci sette ilk oyunda Ferrer ne kadar çalıştıysa da Murray’a engel olamadı ve ilk oyunu verdi. Bununla iyice moral bulan Andy Murray bence bu seti daha kolay ve kısa sürede alacak. Geçen yılda bu turnuvada şampiyon olmuştu. İlginç olan Murray kendi servisinde iki defa çift hata yaptı!! Ferrer’e bir nevi avans verdi diyebiliriz. Filede yaptığı basit hatayla da Ferrer servis kırma şansına sahip oldu. Bu Ferrer için maçtan kopmama açısından önemli yoksa sete büyük bir dezavantajla başlamış olacak. Ferrer servis kırdı durum 1-1. İlk setteki durumun aynısı bu sette de oldu. Karşılıklı servisler kırıldı. Bakalım oyunun geri kalanı nasıl olacak? Servisi kırılınca Murray çok sinirlendi, bu durum onu nasıl etkiler, hep beraber göreceğiz.

 Kendi servis oyununda çok çalışan, puan için her şeyi yapan Ferrer, inanılmaz bir hata yaptı ve smaçı fileye taktı. Akabinde nefis bir aşırtma topla Murray, Ferrer’in servisini kırdı ve durum 2-1 oldu. Ferrer bu turnuvada geriden gelip maç kazanmayı başardı. Herkesin beklentisi de Ferrer’ in bir atak yaparak maçı 3. sete uzatması yönünde. Şimdi servis Murray’de.  Murray fileye ne zaman gelse, çoğunlukla puanı alıyor. Kendi servisini de aldı ve durumu 3-1 e getirdi. Bu nokta artık çok önemli, Ferrer maçta kalmak istiyorsa ne yapmalı etmeli ama bu servis oyununu almalı. Bu baskıyla Ferrer servisine çift hatayla başladı, Murray her an hata bekliyor bu oyunu almak için. Murray, servis kırma puanı yakaladı ama Ferrer deyim yerindeyse canla başla çalışıyor servisini kurtarmak için. Ve servisine tutunmayı başardı. Durum 3-2, servis Murray’de.

Ferrer forehanlerinde hata yapıyor, agresif oynarken genelde topu az farkla da olsa dışarı atıyor. Murray’in oyununa çare bulamadı, asıl sıkıntısı bu , bu maçta. Murray, rakibini ters ayakta yakaladı mı asla affetmiyor, puanı alıyor. 2. sette durum 4-2 oldu, Ferrer için artık son umutlar bunlar.

Ferrer’in servisinde 30 vuruşluk harika bir ralli oynandı, hatayı yapan Murray oldu. İlk servislerde hala sıkıntı yaşıyor Ferrer ve sürekli rakibine servis kırma puanı verip, puanı koruyor. 2 servis kırma puanı kurtardıktan sonra, Ferrer zor da olsa oyununu kurtardı.

Murray kendi servis oyununu kolay aldı. Durum 5-3 e geldi. Murray 27, Ferrer 30 basit hatayla oynadı şu ana kadar. Ferrer servisine tutundu durumu 5-4 e getirdi. Artık top Murray de ve maç için servis kullanan Murray, servis oyununu kolay aldı. Maçı 7-5 ve 6-4 kazanarak kariyerinin bu yıl ikinci,  toplamda 8. Masters turnuvası kazandı. Böylece 8,5 yıl aradan sonra Roger Federer de dünya sıralamasında ilk 3’ün dışında kalmış oldu. Andy Murray böylece sezonu da 3 numara olarak kapatmayı garantiledi.

Sezon sonu turnuvaları da birer birer sonuçlanıyor. Asıl beklediğim turnuva 25-30 Ekim tarihleri  arasında İstanbul’da yapılacak olan Wta turnuvası. Hem televizyonda hem yerinde izleyeceğim maçlar olacak, sizlerle buradan da paylaşacağım. Dünyanın en iyi ilk 8 kadın oyuncusunun geldiği bu turnuva, hem prestij açısından çok önemli, hem de İstanbul’da yapıldığı için çok önemli. Bu turnuvada ülkemizin hem organizasyon açısından hem de seyirci açısından zayıf kalmaması gerekiyor ki, ülkemizde bu turnuvaları sürekli görebilelim.

Şimdilik benden bu kadar, bir sonraki turnuvaya kadar hoşçakalın:)




Yorumlar

  1. Adsız17.10.11

    Ferrer bence çok istikrarlı değil gücü konsantrasyonu inişli çıkışlı
    bu da kaybetmesine neden oluyor
    özellikle karşısındaki istikrarlılığını koruduğu zaman..

    YanıtlaSil
  2. Adsız18.10.11

    FEDERER VE FERRER AYNI KISI DEGILMIS YENI ÖĞRENDİM :))))))))
    NE KADAR SASKINIM HA HAA :D

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar