US Open 3. tur maçları: Schiavone- Scheepers / Federer - Cilic

Bugün sizlere US Open'da kadınlar ve erkeklerde yapılan iki karşılaşmadan bahsetmek istiyorum. İlki kadınlarda turnuva 7 numarası İtalyan Francesca Schiavone ile Güney Afrika'lı rakibi Chanelle Scheepers arasında gerçekleşti.

Bu maç yaklaşık 3 saat sürdü. İki rakip de oyun tarzı ve teknik olarak birbirine yakın oyuncular. Aralarında büyük bir fark olmayınca da haliyle maç çekişmeli geçti ve ilk seti Scheepes 7-5 aldı. İkinci sette Schiavone bir maç puanını kurtardı ve tie-breakle ikinci seti 6-7 aldı. İkinci seti kurtarması zaten maçın kaderini de değiştirdi. Çünkü Schiavone çok dirençli ve inatçı bir oyuncu. Böyle bir seti kurtardıktan sonra maçı bırakmasını zaten beklemiyordum. Nitekim öyle de oldu. 3.sette gene çok denk oyunlar vardı ama bir noktada Scheepers'in direnci kırıldı ve Schiavone maçı 7-5, 6-7, 3-6 kazanarak 4. tura çıktı. 

4. turda ise rakibi Jankovic- Pavlyuchenkova maçının galibi olacak. Şu an Pavlyuchenkova, Jankovic önünde ilk seti almıs durumda. Eğer ki benim tahminimce bu maçı alırsa turnuvayı kazanmasını istediğim iki rakip 4. turda karşılacak ve biri maalesef kaybedecek!!

Diğer taraftan erkeklerde 3. turda Roger Federer ile Marin Cilic karşılaşıyorlar. Roger Federer'in nasıl bir tenisçi olduğunu anlatmak için ayrı bir yazı gerekir. Kendisi 16 Grand Slam kazanmış gerçek bir tenis efsanesi. Çok kaliteli bir oyuncu, all-court oyuncusu denilen her zeminde çok iyi oynayan ve aynı zamanda kortun heryerinde de çok iyi oynayan bir oyuncu, dünyanın tartışmasız en iyi tenisçilerinden biri, üstelik kişilik olarak da oldukça mütevazi, sakin ve olgun. Amerika Açık'ı tam 5 kere kazanmış, Amerikan seyircisinin en çok tanıdığı Avrupalı oyunculardan biri. Federer'de İsviçre'li olmanın bir zerafeti de var ve gerçekten çok estetik oynuyor tenisi. Roger Federer'in büyük bir ekibi var, ayrıca moda dünyasının çok önemli bir ismi Amerikan Vogue dergisinin editörü Anna Wintour onun için giysi tasarlayan ekiple birlikte çalışmış. Nasıl ki Sharapova için özel kıyafetler tasarlanıp önemli turnuvalarda bu koleksiyonlar görücüye çıkıyorsa Federer için de bu tarzda bir çalışma yapılıyor.

Marin Cilic ise 22 yaşında genç bir raket. Ancak tabiki Federer karşısında favori değil.Gerçi tenis süprizlerle doludur ve ne olacağı hiçbir zaman tam bilinemez. Ancak Federer bu turnuvada şimdiye kadar maçlarını çok kısa sürede zorlanmadan hep 3 sette aldı. Bu maçta da şu ana kadar zorlanmıyor. Federer ilk seti 6-3 aldı. Sanıyorum Federer'e nazarım değdi çünkü ikinci sette çok kolay bir şekilde servisini kırdırdı. Cilic kazandığı ilk servis kırma şansını kullandı ve ikinci seti 4-6 aldı. 

Şimdi Federer'i çok izlemiş bir seyirci olarak söylemeliyim ki kaybettiği 4-6'lık bu set beni çok şaşırttı. Federer kendi attığı servisleri bu kadar kolay kırdırmıyordu birkaç yıl öncesine kadar. Bir inatçılık, kendi servisine tutunma göremedim ve garipsedim. Böyle oynarsa bu rakibi bir şekilde kendi kalitesi ve tecrübesiyle bu maçta yense bile karşısına iyi bir Ferrero, Del Potro yada şu an performanslarının zirvesindeki Djokovic yada Nadal geldiğinde çok rahat yenileceğini söyleyebilirim. Çünkü servis kırdırmak sorun değil ama servisinizi hangi hatalarla kırdırdığınız ve servisinize nasıl tutunduğunuz da çok önemli. Üstelik Federer , servis kırma şansından da yararlanamadı. Bunlar Djkovic yada Nadal'ın asla affetmeyeceği tarzdan durumlar. Bence Federer oyun tarzında Djkovic ve Nadal'a göre biraz geride kaldı. 3 çift hatayla oynuyor Federer ve çift hataları hep servislerinin kırılmasına yol açan kritik anlarda yaptı. Böyle oynarsa bu maçı kaybeder. Fileye çok az geliyor, çok kritik anlarda çift hata yapıyor, servis kırma şansını az buluyor, bulduğunda da kolay harcıyor. Acilen oyununa bir enerji getirmesi lazım.


Çünkü genç raket Cilic, Federer'in servisini kırıp seti alınca rakibinin üstündeki o yenilmezlik zırhı biraz açıldı. Böylece Cilic rahatladı, stresini atıp daha atak oynamaya başladı. Federer ise artık o kadar rahat değil ve servis de kıramadı hala. Kafa olarak Federer'in kendisini bu maça çok verdiğini düşünmüyorum. Bir sebepten biraz kopuk bir seyir gösteriyor. 3.sette skor 4-4  ve bence burası set için tam bir kopma noktası olabilir. Federer servisi kırabilirse bu seti almak için büyük bir şansa sahip olacak. Söylediğim gibi oldu ve Cilic'in servisini kırarak bu seti Federer 6-4 aldı ve setlerde durum 2-1 oldu. Şimdi bu setin kaybedilmesiyle Cilic maçtan kopar mı, ne kadar dayanır yoksa hırsla saldırır mı onu 4. sette izleyeceğiz.


4.setin başında Federer, Cilic'in servisini kırdı. Bu kırılma Cilic'de biraz düşüşe sebep oldu. Cilic'in ilk servislerinin oyuna girme oranı düştü, basit hataları da artınca Federer ikinci kere servis kırdı ve durum 5-2'ye geldi. Şimdi Federer maç için servis atıyor. Bu skor ona büyük bir rahatlama sağlamış olacak ki , Federer raketin kenarıyla top sektirebildiğini seyircilere göstermiş oldu:) Servis attığı oyunu 40-0 aldı.Federer, Cilic'i 6-3, 4-6, 6-4, 6-2'lik setlerle yenerek 4. tura çıkmayı başardı. 


Bu gece Victoria Azerenka- Serena Williams maçını bekliyorum. Seyredebilirsem muhakkak onu da yazmak istiyorum. Bu arada bu maç devam ederken Pavlyuchenkova, Jankovic'i 6-4, 6-4 yendi ve Schiavone'nin 4.turdaki rakibi oldu. Şimdilik benden bu kadar, görüşmek üzere..





Yorumlar

  1. Adsız5.9.11

    Schiavone nin topa vurduğu andaki pehlivan vari bağırışları çok komik ve rakibi olsam kesin konsantrasyonum bozulur ve gülme krizine girerim
    bi de kıyafetlerini kim alıyorsa artık. Rakiplerine kolay gelsin. Federer artık miladını doldurmuşa benziyor. Çok güçlü görünmüyor. Yinede çok gevşek olmamalı rakipleri. Bence Federer yarı finale ya çıkar ve elenir yada çeyrek finalde elenir...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar